НЕМЕТ: Патријарх Иринеј позван да у Ватикану посети папу Франциска

ЗРЕЊАНИНСКИ БИСКУП ТВРДИ ДА СУ САМ ПАТРИЈАРХ

И СИНОД СПЦ ВЕЋ ПРИХВАТИЛИ ПОЗИВ

Др. Ладислав Немет

        ЗРЕЊАНИНСКИ бискуп др. Ладислав Немет потврдио је новосадском Дневнику да је патријарх српски Иринеј позван да у Ватикану посети папу Франциска и открио да су црквена влада и поглавар СПЦ прихватили тај позив.

        Врх СПЦ је прихватио позив Ватикана иако већ годинама и деценијама, највише под притиском Руске православне цркве, одбија да у Србију позове поглаваре Католичке цркве мада су неки, попут папе Јована Павла Другог, изразили жељу да посете католичке вернике у Србији.

        „И сви присутни чланови Светог синода, а и изасланство Свете столице, били су сагласни да до те посете треба свакако доћи. Сада су у току дипломатски преговори у вези са начином организовања ове посете, што није баш најједноставније, знајући програме папе Франциска, а и његове светости, патријарха Иринеја“, рекао је бискуп др. Ладислав Немет.

        Коментаришући, како се наводи, чињеницу да у Сабору Српске православне цркве нема сагласја о евентуалној посети папе Србији, што отворено подржава српска власт, садашња, а и прошле, додао је да би Иринејева посета Ватикану „била свакако огроман корак напред у сваком погледу“.

        „Време је да се неке теме скину с дневног реда једном заувек и размотри развој схватања саборности, који је од доласка папе Франциска у Ватикан у пуном развоју у Католичкој цркви. Такав један сусрет ће свакако пружити могућност за разговор и о болним темама, које се тичу више Републике Србије и Хрватске, мање Католичке цркве, као што су Други светски рат и догађаји након њега“, оценио је зрењанински бискуп.

        Радикалније струје у СПЦ, а њима се, чини се, приклонио и актуални патријарх Иринеј, постављају као услов доласка папе у Србију, да се прво поклони жртвама у Јасеновцу и извини Србима.

        Портпарол Београдске надбискупије, велечасни Милутин Новаковић подсећа да у име СПЦ о евентуалном позиву папи коначну одлуку не доносе патријарх и Синод, већ Свети архијерејски сабор, црквена скупштина, коју чине сви српски епископи, а „међу њима је велики број оних који на папину посету гледају благонаклоно, као и они који држе да још није сазрело време“.

        Тањуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари