Асанж у Лондону осуђен на 50 недеља затвора због неодазивања на судске позиве 2012.

ОН ТО МИРНО ПРИМИО, А ЊЕГОВЕ ПРИСТАЛИЦЕ СУДИЈИ ДЕБОРИ ТЕЈЛОР СКАНДИРАЛЕ „СРАМ ВАС БИЛО!“

* У посебном поступку британски суд треба да одлучи да ли ће Џулијан Асанж бити изручен Америци, где га терете за одавање државне тајне

____________________________________________________________________________

           ОСНИВАЧ WikiLeaks Џулијан Асанж осуђен је данас у Великој Британији на 50 недеља затвора због неодазивања на судски позив 2012. године.

           Судија Дебора Тејлор је одредила готово максималну казну због „озбиљности прекршаја“.

           Максимална је могла да буде – 12 месеци.

           Она је одбацила захтев да буде блага при изрицању пресуде зато што је Асанж скоро седам година провео у амбасади Еквадора.

           Асанж је мирно стајао док је пресуда изрицана. Његове присталице су са галерије суднице судији викале "Срам вас било" док су Асанжа одводили.

           Оснивач WikiLeaks је у јуну 2012. затражио азил у еквадорској амбасади да би избегао изручење Шведској, где је био тражен због навода о силовању и сексуалном нападу.

           Његови адвокати су тврдили да се он није одазвао суду јер је био „очајник који се плашио изручења САД“.

           У посебном поступку британски суд треба да одлучи да ли ће Асанж бити изручен Америци, где га терете за одавање државне тајне.

           Америчко правосуђе Асанжа терети да је сковао заверу са бившом аналитичарком америчке војске Челси Менинг. Њих двоје су наводно заједно "скинули" четири поверљиве базе података.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари