Човић Инцку и амбасади САД: У Мостару се намеће пробосанска власт и удара на хрватске субјекте

ПИСМО УПУТИО И ШЕФУ ДЕЛЕГАЦИЈЕ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ И АМБАСАДОРУ ОЕБС

* „Тежиште протузаконитог дјеловања усмјерено је против хрватских политичких субјеката, а самим тим и против грађана хрватске националности Града Мостара. У корист опција предвођених Странком демократске акције (СДА), које дјелују по опробаном рецепту анитхрватске хистерије и кампање

* „Помозите нам у овом кључном тренутку да спријечимо институционалну тиранију и каос, који могу произаћи из неразумних увјетовања“

________________________________________________________

       ДРАГАН Човић, председник Хрватског народног сабора БиХ, упутио је писмо високом представнику у БиХ, шефу Делегације ЕУ у БиХ, америчком амбасадору у БиХ те амбасадору ОЕБС-а у којем упозорава на "протузаконито дјеловање усмјерено против хрватских политичких субјеката, а самим тим и против грађана хрватске националности Града Мостара".

       У писму прво подсећа да су у Мостару 20. децембра 2020. године одржани локални избори, којима је након 12 година грађанима Мостара омогућено остварење темељног права на демократски избор представника у градску власт.

       "Вјерујемо како је тежиште протузаконитог дјеловања усмјерено против хрватских политичких субјеката, а самим тим и против грађана хрватске националности Града Мостара. У корист опција предвођених Странком демократске акције (СДА), које по опробаном рецепту анитхрватске хистерије и кампање, наметањем апсурдне 'пробосанске' деноминације у срцу Херцеговине на све могуће начине покушавају успоставити једнонационалну власт и уништити било какву перспективу и наду у свјетлију будућност у овом граду.

       - На дјелу је – упозорио је додатно Човић -класичан примјер мимикрије, гдје се страначки националистички циљеви настоје представити као нешто посве друго, док у стварности потичу најдубљи раздор и подјеле с којима је нужно коначно престати".

       Посебно је указао: „Најновији примјер је увјетовање наставка процеса избора градоначелника, који је врло јасно процедурално дефиниран, увођењем 'трочланог градоначелништва',  једне изразито чудне хибридне форме коју не познају локална владавина нити концепт доброг управљања. Једини исход могу бити даљње блокаде, дубље подјеле и потпуна дисфункционалност градске управе“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари