Главни тужилац Хрватске морао да поднесе оставку јер је откривено да је масон

ПРЕМИЈЕР АНДРЕЈ ПЛЕНКОВИЋ МУ ЗАПРЕТИО СМЕЊИВАЊЕМ АКО СЕ САМ НЕ ПОВУЧЕ

* Хрватски министар правосуђа, Дражен Бошњаковић, изјавио да је чланство у тајној организацији, што масони јесу, неспојиво с функцијом главног државног тужиоца, јер може да доведе у сумњу његову непристрасност

____________________________________________________________________

        ГЛАВНИ државни тужилац Хрватске Дражен Јеленић саопштио је вечерас да подноси оставку пошто је откривено да је масон.  

        "Ових дана су се у јавности појавиле инсинуације везане уз моје чланство у масонском удружењу. То чланство у законитом удружењу ни на који начин није утицало на обављање моје дужности, али су те оптужбе до те мере оптеретиле даље обављање дужности главног државног тужиоца да је оно практички постало немогуће", написао је Јеленић у саопштењу.

        Он је навео да је "у жељи да се ово оптерећење не пренесе на цело државно тужилаштво, проценио да је у насталим околностима давање оставке једино морално и одговорно решење".

        "Стога сам данас Влади Републике Хрватске упутио захтев за разрешење с дужности Главног државног тужиоца"”, навео је Јеленић и истакао да с дужности одлази "мирне и чисте савести".

        Јеленић је на челу Државног тужилаштва од априла 2018, а масон је, према сопственом признају, постао месец дана раније.

        Премијер Хрватске Андреј Пленковић рекао је раније данас да очекује да државни тужилац сам поднесе оставку због чланства у масонима, у супротном Влада ће донети одлуку на седници у четвртак.

        И хрватски министар правосуђа Дражен Бошњаковић изјавио је да очекује Јеленићеву оставку.

        Он је рекао да сматра да је чланство у тајној организацији што масони јесу, неспојиво с функцијом главног државног тужиоца, јер може да доведе у сумњу његову непристрасност.

        Јеленић је јутрос за Н1 рекао да не размишља о оставци.

        О свему се почело јавно говорити када је загребачка полиција у петак привела троје новинара мало познатог недељника 7Дневно због сумње да су уцењивали угледног офтамолога Никицу Габрића тражећи од њега 200.000 куна (око 27.000 евра) које би платио кроз огласе у њиховом листу, да не би објавили фотографије церемоније масонске ложе којој он припада. Он је то одбио и уследила је објава серије текстова у којој га називају шефом масонске ложе. Један од приведених новинара такође је масон.

        Потом је Габрић све пријавио полицији и главном државном тужиоцу, који, како је медијима испричао Габрић, није реаговао како је он очекивао. Недуго је објављено и да је главни државни тужилац масон, што је Јеленић у уторак и признао.

        Он је тада рекао да је Никица Габрић покушао да утиче на ток предистраге против троје новинара, што је Габрић потом демантовао рекавши да има снимак разговора и да је Јеленић "тражио услугу" од њега, а не обрнуто.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари