Грабар-Китаровић: За Хрватску је важно што Русија подржава територијалну целовитост БиХ

У ИНТЕРВЈУУ МОСКОВСКОМ ЛИСТУ „КОМЕРСАНТ“ ИЗРАЗИЛА НАДУ ДА ЋЕ ПУТИН ДОЋИ У ЗАГРЕБ

* Подржала ширење NATO и рекла: „Ширење NATO  ни на који начин није усмерено против Русије, ми Русију не доживљавамо као противника

___________________________________________________________________________________

          ПРЕДСЕДНИЦА Хрватске Колинда Грабар Китаровић изјавила је да подржава ширење NATO  у региону, али да свака земља треба сама да одлучи да ли ће приступити Алијанси.

         "Наравно, свака земља треба сама да одлучи и никоме од суседа нећемо говорити 'Ви треба да уђете у NATO '. Ја поштујем вољу оних који су то одбили", рекла је хрватска председница у интервјуу московском Комерсанту.

         Она је казала да ће оним земљама које желе у NATO  Хрватска пружити политичку подршку и помоћ да испуне критеријуме који су неопходни за улазак.

         "У вези са тим, хоћу да поручим Русима: ширење NATO  ни на који начин није усмерено против Русије, ми Русију не доживљавамо као противника", рекла је Грабар Китаровић.

         Навела је да сматра да су евроатлантске интеграције свих земаља Југоисточне Европе "неопходан услов за мир и стабилност у региону".

         Навела је да је дијалог са Русијом неопходан, јер је реч о великој држави без које се не могу решавати светска питања, као и да Русија, као гарант Дејтонског споразума, игра важну улогу у Југоисточној Европи.

         "За нас је важно што Русија подржава територијалну целовитост БиХ, и настављамо да заједно радимо на стабилизацији у тој земљи, која има скоро хиљаду километара заједничке границе са Хрватском. Хрвати су један од три државотворна народа, и ако се они одвоје, то може да се заврши дестабилизацијом целог региона", казала је председница Хрватске.

         Она је изразила наду да ће Путин доћи у званичну посету Хрватској, подсећајући да би то била прва државна посета руског председника Загребу.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари