Хоће ли за амбасадора Хрватске у Србији доћи Туђманов „муслиман са великим Х“?

ХИДАЈЕТ БИШЧЕВИЋ БИО ЊЕГОВ ЧОВЕК ОД ПОВЕРЕЊА – ИМЕНОВАЊУ СЕ ПРОТИВИ СДП

Хидо Бишчевић

* Хрватски медији су Бишчевића због његове прилагодљивости свим приликама називали конвертитом који се из комунисте претворио у "модерног националисту", из новинара у дипломату, из муслимана у Хрвата, из сиромаха "велеградског подземља" у господина са кућом у северном делу Загреба

_________________________________________________________________

        ХИДАЈЕТ Бишчевић, који је предложен за новог амбасадора Хрватске у Београду, био је најближи сарадник првог председника Хрватске Фрање Туђмана.

        Иако је према хрватском Уставу и закону, именовање амбасадора питање о којем заједнички одлучују председник државе и премијер, те упркос противљењу најутицајније опозиционе странке СДП, покушава се озваничити овај предлог само месец дана пре ступања на дужност новоизабраног председника Зорана Милановића (СДП), преноси Танјуг.

        Премијер Хрватске Андреј Пленковић, који је најавио могућност да Бишчевића пошаље у Београд, рекао је да "именовање амбасадора у Србији није политичко питање" и да је идеја да се у хрватску амбасаду пошаље, како је истакао, "један од најискуснијих, не само хрватских, већ европских дипломата".

        Пленковић је додао да процедура Бишчевићевог именовања траје већ месецима, да је Београд битно место и да је Хрватској "политички битно" да то дипломатско представништво што пре профункционише.

        Хрватски медији су Бишчевића због његове прилагодљивости свим приликама називали конвертитом који се из комунисте претворио у "модерног националисту", из новинара у дипломату, из муслимана у Хрвата, из сиромаха "велеградског подземља" у господина са кућом у северном делу Загреба.

        Остало је упамћено да је на питање Туђмана: "Хидо, јесте ли ви Хрват или Муслиман", одговорио: "Предсједниче, ја сам муслиман са великим Х".

        Позната је и његова тврдња да га је Туђман три месеца пред смрт питао: „Хидо, коме да оставим Хрватску?"

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари