Јосиповић оптужио Грабар Китаровић да је „дала крила усташофилији“

УКАЗАО ДА ЗОРАН ЕРЦЕГ ИМА ПРАВО ДА МИСЛИ ДА ЈЕ ФРАЊО ТУЂМАН ЗЛОЧИНАЦ

* Поводом правдања хрватске председнице због тврдње да је усташки поздрав "за дом спремни" стари хрватски поздрав, Иво ЈОСИПОВИЋ рекао: „То је забрињавајуће. Самопонижавајуће је што за један озбиљан политички гаф криви саветнике

___________________________________________________________________________

          НЕКАДАШЊИ хрватски предсједник Иво Јосиповић критиковао је четири године мандата актуелне председнице Колинде Грабар Китаровић истакавши да нема идеологију, да је дала крила усташофилији и да је једно време била експонент најрадикалнијих снага у Хрватској.

          „Видим, говори се о новој председнци, рекао бих да је реч о континуитету. Иста председница с истом идеологијом, које заправо нема. Њена политика је била у функцији привлачења гласова, идућих избора, ма колико они били далеко....Почела је с подршком деснице, чак и радикалне, била је једна од особа која је дала крила усташофилији у Хрватској", рекао је Јосиповић за загребачку Н1 тв.

          Према његовим речима, Грабар Китаровић се у протекле четири године вешто сналазила у радикално десном контексту...

          "Има пуно оних који јој не верују јер ријеч је о континуитету помало камелеонске политике која гледа где би шта уштипнула. Била је једно време експонент најрадикалнијих снага у Хрватској", казао је и додао да он, на пример, никада није кокетирао с радикалним елементима, а поготово не усташофилима.

          Осврнуо се и на чињеницу да се председница позвала на саветнике када се оправдавала због погрешног тумачења усташког поздрава "за дом спремни".

          "Ово што смо чули од госпође председнице да су је саветовали да је ЗДС стари историјски поздрав. То је забрињавајуће. Самопонижавајуће је да за један озбиљан политички гаф криви саветнике и то оне који нису више горе, претпостављам", навео је.

          Јосиповић каже да су председница или председник одговорни за све, независно од саветника.

          „Они нису самостални фактори, све што изговори председница или председник, иде на душу председника или председнице", поручио је Јосиповић додавши да познавање контекста поздрава ЗДС спада у опште образовање.

          Према његовим рeчима, поражавајућа чињеница је да председница државе не зна своју историју.

          "То је страшно, ако то није знала, сутра ће бити доктор политичких наука, па какво је њено знање", рекао је некадашњи председник, додавши да мисли да је реч о комбинацији политичког камелеонства и одређене подобразованости.

          Поводом изјаве председице да је спремна да учествује на комеморацији у Јасеновцу, Јосиповић каже да је то одавно требало да учини и срамота је, истиче, што није.

          "Скривала се по шуми да је не би ко видео да учествује у комеморацији. Председница је била озбиљан фактор усташофилије у Хрватској, не само због изјава, како се односила према Јасеновцу, него и због других потеза", рекао је.

          Начелно се, навео је, слаже с изјавом председнице о пресуди Зорану Ерцегу због узвика да је Фрањо Туђман злочинац:

          "Председника Туђмана можете или не морате волети, демократско је право да се то изрази. Потпуно је непримерена затворска казна па и условна.“

           (Танјуг)

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари