Новоизабраном председнику Хрватске присталице скандирале: „Зоки, Зоки!“

КАД ЈЕ У СВОМ ШТАБУ ПОМЕНУО КОЛИНДУ – ЧУЛО СЕ ЗВИЖДАЊЕ, А У ХДЗ – КАДА ЈЕ ОНА ЊЕГА

* Зоран МИЛАНОВИЋ: Хрватски грађани су ме изабрали за председника хрватске републике, наше републике, свих грађана, Хрвата и оних који то нису и срећан сам због тога. Немам претензија за велевласт. Неће бити бити сплетки или тајних послова. Нека ме грађани мере од првог дана. Никад нећу давати нереална обећања

_______________________________________________________________

         НОВОИЗАБРАНИ председник Хрватске Зоран Милановић из Социјалдемократске партије (СДП) одржао је победнички говор у којем је поручио да ће бити председник свих грађана Хрватске, и Хрвата и оних који то нису.

        "Хвала свима, хвала онима који су ме подржали и онима који ме нису подржали, хвала мојој противкандидаткињи Колинди Грабар-Китаровић", рекао је Милановић и прекинуо звиждање окупљених у препуној Творници културе у Загребу на помињање имена актуелне председнице.

        Он је подсетио да су на инаугурацији Грабар-Китаровић пре пет година извиждани претходни председници Стјепан Месић и Иво Јосиповић и да не жели да се то понови.

        "То не радимо", истакао је Милановић чији је говор више пута био прекидан скандирањем "Зоки, Зоки".

        Он је рекао да је кампања била напорна и извинио се ако је некога повредио.

        "Ово је тренутак у којем желим да се подвуче црта и ја од данас или од сутра радим и живим посао друкчије од овога сада. Хрватски грађани су ме изабрали за председника хрватске републике, наше републике, свих грађана, Хрвата и оних који то нису и срећан сам због тога", нагласио је новоизабрани хрватски председник.

        Он је додао да зна да није свима по вољи и да не жели поделе.

        "Од мене нећете слушати дирљиве приче о заједништву, људи се разликују, али оно за шта ћу се трудити биће да никога без потребе или намерно не повредим, да будем ухо и глава за свакога, а мање раме за плакање, да водимо дијалог свесни да нас има различитих, различитих погледа на свет, предрасуда, на које ни сам нисам имун, јер сам обично људско биће", поручио је Милановић.

        Он је оценио да је то "велико обећање" и да ће се трудити да га испуни.

        "Ово четири милиона што нас има тражи своје место под сунцем, своје место на цести којом се крећемо, место у Европи која је и даље најлепше место и континент за живот и ми смо део тог континента. То засад не иде како смо очекивали, али наде има и сарађиваћу са сваким ко буде у извршној власти, ко буде водио ову земљу", истакао је бивши премијер.

        Додао је да нема претензија за "велевласт" и поручио да неће бити бити сплетки или тајних послова. Он је рекао грађанима да га "мере од првог дана" и да никад неће давати нереална обећања нити делити хрватске грађане.

        "Ако је ова моја тесна, али поштена и јасна победа унела мало вере и мало духа у ово наше друштво и међу ове наше људе, ја сам срећан човек и радујмо се заједно", нагласио је Милановић.

        Актуелна председница и кандидаткиња Колинда Грабар-Китаровић честитала је Милановићу победу на изборима.

        "Зоран Милановић ће бити председник следећих пет година, на томе му честитам и желим му свако добро", рекла је Грабар-Китаровић која је прекинула звиждање окупљених у изборном штабу ХДЗ на помињање имена новоизабраног председника.

        Она је додала да је за њу кампања готова још у петак и да више неће рећи ни реч против својих претходника или наследника.

        "Пружам руку Милановићу, да пренос власти буде цивилизован, да га упутим и да се нађемо и пре него што буде званични пренос власти, јер оно што Хрватској треба јесте стабилност", нагласила је одлазећа председница.

        Она је у свом говору рекла да остаје у Хрватској, али да ће сутра отићи на одмор, на којем, како је рекла, није била пет година.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари