Орбан у Осијеку: Поново ће се завидети мађарској жупанији Барањи и Славонији у Хрватској

У ГОВОРУ 28. НОВЕМБРА ПРИЛИКОМ ОТВАРАЊА ЂАЧКОГ ДОМА МАЂАРСКОГ ПРОСВЕТНО-КУЛТУРНОГ  ЦЕНТРА

* У друштву Виктора Орбана био председник владе Хрватске Андреј Пленковић, али ни на који начин није одреаговао. Хрватски портал Index.hr оценио да је "приметна носталгија" с којом је Орбан тада говорио о раздобљу кад је Хрватска била под Мађарском, говорећи о "нашој држави" при чему је остало нејасно говори ли о Мађарској или о заједничкој држави

* Канцеларија за међународну комуникацију при мађарској влади на свом Твитер профилу објавила карту Мађарске која укључује велики део Словеније, али и делове Хрватске попут Међумурја, дела Барање и Кварнера. У опису назначено да су "две трећине мађарске територије одузете"

________________________________________________________________________

        ЈЕДНА изјава мађарског премијера Виктора Орбана током сусрета са хрватским колегом Андрејем Пленковићем прошла је „испод радара“, пишу хрватски медији и постављају питање како нико до политичких актера, на челу с ХДЗ-овим премијером, није коментарисао тај „Орбанов испад“.

        Како пише портал Index.hr, спорну изјаву мађарски премијер је дао 28. новембра када је Орбан с Пленковићем отварао нову зграду ученичког дома мађарског Просветно-културног центра у Осијеку.

        Подсетио је како су пре 80, 90 или 100 година Славонија и мађарска жупанија Барања 'били најбогатији крајеви наше државе', на чему су им други људи завидели, због висине животног стандарда.

        "Напросто не вјерујем да ако смо нешто већ успели да постигнемо током историје, да не бисмо то могли да поновимо. Верујем да ће се још једном догодити да ће људи завидети мађарској жупанији Барањи и Славонији у Хрватској", рекао је Орбан а пренела Хина.

        Хрватски портал примећује да је "приметна носталгија" с којом је Орбан говорио о раздобљу кад је Хрватска била под Мађарском, говорећи притом о "нашој држави" при чему је остало нејасно говори ли о Мађарској или о заједничкој држави.

        Познато је, како се наводи, да у Орбановој влади држе карте на којој се велики делови Хрватске приказују као да су у склопу Мађарске.

        У јуну је мађарска Канцеларија за међународну комуникацију при мађарској влади на свом Твитер профилу објавила карту Мађарске која укључује велики део Словеније, али и делове Хрватске попут Међумурја, дела Барање и Кварнера.

        У опису слике написано је да су "две трећине мађарске територије одузете".

        Словенија је на ову провокацију реаговала, а премијер те земље Марјан Шарец рекао је да то понашање није "ни европско ни мирољубиво".

        "Словенија осуђује објаву те историјске карте која не придоноси јачању европских вредности и добросуседским односима. Европска унија је настала као пројекат којим су превладана историјска оптерећења и мржња међу народима и државама", објавило је министарство спољних послова на Твитеру.

        Хрватска председница Колинда Грабар-Китаровић и премијер Андреј Пленковић нису до сада коментарисали изјаву мађарског премијера, преноси Index.hr.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари