У Загребу – у базилици Срца Исусова – опет служена миса-задушница Анти Павелићу

УЗ ПОВИКЕ „ЗА ДОМ СПРЕМНИ“ ДЕЉЕНИ КАЛЕНДАРИ СА ЦИТАТИМА ИЗ ГОВОРА УСТАШКОГ ПОГЛАВНИКА

* Уочи мисе окупило се неколико десетина антифашиста, који су узвикивали пароле попут ''Усташе и четници, заједно сте бјежали''. Напало их је 10-14 неоусташа, па је дошло до размене удараца, у базилику се улазило и са салутирањем 'Зиг хајл'. Неки су антифашисте називали Србима и певали усташке песме

_________________________________________________________________________

        У ЗАГРЕБАЧКОЈ католичкој базилици Срца Исусова, у самом центру града, одржана је миса задушница Анти Павелићу, усташком поглавнику одговорном за геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима.

        Око 100 људи, махом старијих мушкараца, слушало је проповед током које је у два наврата истакнуто да је реч о миси задушници за Павелића.

        Поштоваоци Независне Државе Хрватске и Павелића, који је на јучерашњи дан прије 60 година умро у Мадриду, далеко од руке правде, по завршетку мисе делили су календаре са цитатима из говора усташког поглавника и усташким и домобранским симболима, а нову, 2020. годину честитали су уз поздрав "За дом спремни".

        Позив на "спомен-мису поводом 60 година вјечне селидбе душе поглавника др Анте Павелића" раније је преко друштвених мрежа упутило удружење Хрватски домобран Загреб. У позиву на мису је писало "нека му је душа у вјечном миру међу анђелима".

        Реч је о једној од подружница Удружења хрватских домобрана, која издаје истоимени лист у којем се отворено слави усташки покрет и НДХ и негирају размере почињених злочина.

        Излажење тог листа већ годинама финансира Министарство хрватских бранитеља.

        Иницијатива против фашизма организовала протест против ове мисе и рехабилитације Павелићевог лика и дела, а том приликом дошло је и до физичког обрачуна с групом профашиста.

        Уочи почетка мисе и протеста испред базилике, према ријечима Марка Милошевића из Радничког фронта, који је један од органзатора протеста, дошло је до физичког сукоба антифашиста и профашиста, само стотинак метара од места протеста.

        ''На неколико стотина метара одавде напала нас је група од 10-15 фашиста и покушала да дође до слабијих делова наше поворке. Измењене су шаке и ударци. Гађали су нас металним кантама за смеће. Нису очекивали организованији отпор. Након размене удараца повукли су се главом без обзира'', казао је Милошевић.

        Испред базилике се уочи почетка мисе окупило неколико десетина антифашиста, који су узвикивали пароле попут ''Усташе и четници, заједно сте бјежали'', док су су им приликом уласка у цркву неки одговарали нацистичким салутирањем и узвицима 'Зиг хајл' те окупљене демонстранте називали Србима, певајући усташке песме.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари