Загреб: Вучић релативизације одговорност Србије за великосрпску агресију деведесетих

ХРВАТСКО МИНИСТАРСТВО ВАЊСКИХ ПОСЛОВА ТВРДИ ДА СЕ БЕОГРАД МЕША У СТВАРИ СУСЕДА

* У саопштењу министарства се наводи и да Хрватска гарантује највиши степен заштите права националних мањина и гради толерантно и инклузивно друштво, утемељено на владавини права и поверењу међу грађанима

* ФАКТИ: Данашња Хрватска Србима ГАРАНТУЈЕ да ће се према њима односити као НДХ-2. Да ће их ловити као звери буду ли и даље навијали за Црвену звезду. Баш еуропски!

______________________________________________________________________

        МИНИСТАРСТВО вањских и еуропских послова Хрватске оценило је данас као крајње неприхватљиву изјаву српског председника Александра Вучића, којом је, како се наводи, оправдао оружану побуну са циљем рушења уставноправног поретка Хрватске почетком деведесетих година, и позвало Србију да уместо манипусања чињеницама унапреди положај хрватске мањине и напусти реторику која штети односима две државе.

        "Хрватска одбацује овакав покушај релативизације одговорности Србије за изазивање оружаног сукоба и агресије на хрватско државно подручје, који су резултат великосрпске политике Слободана Милошевића", наводи се у саопштењу министарства, преноси Хина.

        У саопштењу се додаје да о томе "јасно говоре" релевантне резолуције СБ и ГС ОУН, пресуде Хашког трибунала, као и пресуда Међународног суда правде у Хагу, у случају хрватске тужбе за геноцид и контратужбе Србије.

        У истом саопштењу се тврди да претензије на мешање у унутрашње ствари суседне земље чине темељну разлику између хрватске и српске политике.

        Наводи се и да Хрватска гарантује највиши степен заштите права националних мањина и гради толерантно и инклузивно друштво, утемељено на владавини права и поверењу међу грађанима.

        Вучић је у суботу изјавио да је после реакција хрватских званичника на најновије нападе на Србе у Хрватској, разумљиво зашто су се Срби побунили против хрватских власти почетком деведесетих и да не може одговор на све бити "великосрпска агресија".

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари