Наполеон поражен код Ватерлоа због вулкана у Индонезији?

БРИТАНСКИ НАУЧНИЦИ УТВРДИЛИ ДА ЈЕ ЕРУПЦИЈА ТАМБОРА ИЗАЗВАЛА У ЈУНУ 1815. ПОТОП У ЕВРОПИ

* Књижевник Виктор Иго у свом роману `Ослобођење` о бици код Ватерлоа написао: `Облачног неба, у време када му није време, било је довољно и за смак света`

_____________________________________________________________________________

         НАЈНОВИЈА истраживања британског Империјалног колеџа из Лондона навела су на закључак да је француски император битку код Ватерлоа изгубио и из разлога који уопште нису војни. Чак ни европски, у најширем смислу.

         Утврдили су, наиме, да су на исход те битке, која је одредила дљи ток европске историје, умногоме утицале јаке кише  које је условила ерупција вулкана Тамбора у Индонезији.

         Тај вулкан се налази на индонежанском острву Сумбава, а прорадио је 1815-те – два месеца пре велике битке.

         Његова ерупција однела је 100.000 људских живота, а још је у данима и недељама које су уследиле утицала на климатске прилике на целој планети.

         Један од учесника истраживања – др- Метју Денџ – утицај те ерупције на битку код Ватерлова објашњава овако:

         „Вулкански пепео је тада могао изазвати кратки спој у јоносфери и створити моћан импулс за формирање облака. Тако је Тамбора накнадно сручио јаке кише на Европу. О тим кишама постоје сведочанства саверменика. Примера ради, Виктор Иго је у свом роману `Ослобођење` о бици код Ватерлоа написао: `Облачног неба, у време када му није време, било је довољно и за смак света`. Данас смо корак ближе поимању улоге коју је вулкан  имао у другом делу света, у Европи“.

         Денџ и његове колеге су већ израчунале да су честице вулканског дима у стању да се попну до јоносфере и да буду узрок `потопа` у неким деловима света.

         Битка код Ватерлоа одиграла се 18. јуна 1815-те. Њен исход је био фаталан за Наполеонов покушај да се – после бекства са италијанског острва Елба, где је био у заточеништву – поново домогне и власти у паризу и доминације у Европи.

          После Ватерлоа протеран је на острво Света Јелена где је провео остатак живота.

 

 


Слични садржаји

Коментари