Ево оригиналне верзије чувене Стаљинове здравице од 25. маја 1945. „За руски народ!“

„НАПРАВИЛИ СМО МНОГО ГРЕШАКА ... АЛИ НАМ ЈЕ РУСКИ НАРОД УКАЗАО БЕЗГРАНИЧНО ПОВЕРЕЊЕ“

* Пијем, пре свега, за здравље руског народа, јер је најистакнутији народ од свих нација које чине Совјетски Савез. Подижем ову чашу у здравље руског народа, јер је у овом рату заслужио, а и раније је заслужио звање, ако хоћете, водеће снаге нашег Совјетског Савеза међу свим народима наше земље

* Пијем за здравље руског народа, не само зато што је руководећи, већ и зато што располаже здравим разумом и општим политичким смислом и стрпљењем

_____________________________________________________

       ПОМОЋНИК председника Русије, председник Руског војно-историјског друштва Владимир Медински, објавио је пуну стенографску верзију чувене Стаљинове здравице „За руски народ!“.

       Здравица је у „Правди“ - 25. маја 1945. године – била објављена, како је нагласио Медински, „у скраћеној и углађеној верзији.

       Ево оригиналне:

       „Другови, дозволите ми да подигнем још једну, последњу здравицу.

       Ја, као представник наше совјетске власти, желим да наздравим здрављу нашег Совјетског народа и пре свега - руског народа (буран, дуготрајан аплауз, узвици клицања).

       Пијем, пре свега, за здравље руског народа, јер је најистакнутији народ од свих нација које чине Совјетски Савез.

       Подижем ову чашу у здравље руског народа, јер је у овом рату заслужио, а и раније је заслужио звање, ако хоћете, водеће снаге нашег Совјетског Савеза међу свим народима наше земље.

       Пијем за здравље руског народа, не само зато што је руководећи, већ и зато што располаже здравим разумом и општим политичким смислом и стрпљењем.

       Наша власт је направила много грешака, имали смо тренутке са очајном ситуацијом 1941-1942, када се наша војска повлачила, напуштала родна нам села и градове Украјине, Белорусије, Молдавије, Лењинградске области, Карело-Финске Републике, када је одступала јер није било другог излаза.

       Неки други би у таквој ситуацији могли да кажу: нисте оправдали наше наде, поставићемо другу владу која ће се помирити са Немачком и обезбедити нам мир. Имајте на уму да се то могло догодити.

       Али, руски народ није пошао на то, руски народ није пристао на компромисе, указао је безгранично поверење нашој власти. Понављам, правили смо грешке, па је током прве две године наша војска била принуђена да се повлачи јер нисмо успевали да овладамо догађајима, нисмо се снашли у ситуацији која нас је задесила. Међутим, руски народ је веровао, трпео, чекао и надао се да ћемо се ипак изборити са догађајима.

       За поверење које је нашој влади указао руски народ, велико му хвала!

       За здравље руског народа! (буран, дуг непрекидан аплауз).

       Региструјте се на нашем Telegram  каналу: https://t.me/faktorga

 


Слични садржаји

Коментари