На Иванковцу пуцала копија Карађорђевог „трешњевог топа“

ОБЕЛЕЖЕНА 213. ГОДИШЊИЦА ЈЕДНЕ ОД НАЈВЕЋИХ ПОБЕДА У ПРВОМ СРПСКОМ УСТАНКУ

* Бој на Иванковцу, који се одиграо 18. августа 1805. године, пример је тактички добро осмишљене и остварене војне операције. Устаницима је командовао Миленко Стојковић

_________________________________________________________________________________

         НА ЛОКАЛИТЕТУ "Шанчеви на Иванковцу" код Ћуприје данас је обележена 213. годишњица боја на Иванковцу.

         Након опела палим борцима у боју на Иванковцу, представници Министарства одбране и Војске Србије, општине Ћуприја, као и борачких удружења положили су ловорове венце и одали државне и војне почасти крај споменика војводи Миленку Стојковићу.

         Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Негован Станковић, који је предводио државну церемонију, казао је да је Србија током историје често била принуђена да води одбрамбене и ослободилачке ратове, а никада освајачке.

         "Зато је Влада Србије посвећена достојанственом сећању на све учеснике и догађаје из своје историје. Народ који не зна своју историју не може градити будућност какву жели", рекао је Станковић.


         Он је казао да је увек било оних који су били против тадашње и садашње Србије.

         "Данас када комплетно државно руководство покушава да реши проблеме, почев од уласка у ЕУ преко решавања питања Косова и Метохије, ми долазимо у ситуацију да имамо нападе са свих страна, што значи да нам је неопходно да схватимо да је Србија једина наша земља и да само заједно можемо да је градимо", казао је Станковић.

         Председник општине Ћуприја Нинослав Ерић је рекао да је за време Карађорђа у Првом српском устанку Србија била јединствена у одлуци да се бори против турске војске.

         Након наступа градског хора Марги, пуцано је из реплике Карађорђевог трешњевог топа.

         Бој на Иванковцу, који се одиграо 18. августа 1805. године, представља једну од најзначајнијих и највећих победа Карађорђевих устаника, предвођених Миленком Стојковићем, у читавом раздобљу Првог српског устанка.

         По оцени историчара, то је пример тактички добро осмишљене и остварене војне операције.

 

 


Слични садржаји

Коментари