У суботу на Зејтинлику – централни скуп поводом стогодишњице пробоја Солунског фронта

ПРИСУСТВОВАЋЕ МИНИСТАР ЗОРАН ЂОРЂЕВИЋ И НИКОЛА СЕЛАКОВИЋ И ПРЕДСЕДНИК ГРЧКЕ ПАВЛОПУЛОС

Ђорђе Михајловић, чувар српског војничког гробља на Зејтинлику

* У недељу, на православни празник Светих мученица Вере, Наде, Љубави и мати им Софије, на војничком гробљу Зејтинлик, литургију ће служити васељенски патријарх Вартоломеј, патријарх српски Иринеј и домаћин, митрополит неапољско-ставропољски Варнава

_________________________________________________________________________

         ЦЕНТРАЛНИ скуп поводом 100 година од пробоја Солунског фронта, после којег је уследило ослобађање Србије и пораз Централних сила у Првом светском рату, биће одржан у суботу у Солуну, на српском војничком гробљу Зејтинлик.

         Обележавању стогодишњице пробоја Солунског фронта - једног од најславнијих тренутака српске историје који се у свету памти као симбол велике храбрости и пожртвованости српског народа - присуствоваће министар за рад, социјална и борачка питања Зоран Ђорђевић и изасланик председника Србије Никола Селаковић.

         Према писању медија, очекује се и долазак грчког председника Прокописа Павлопулоса.

         Истим поводом, дан касније, у недељу, на православни празник Светих мученица Вере, Наде, Љубави и мати им Софије, на војничком гробљу Зејтинлик, литургију ће служити васељенски патријарх Вартоломеј, патријарх српски Иринеј и домаћин, митрополит неапољско-ставропољски Варнава.

         Пробој Солунског фронта, чија је дужина била неколико стотина километара, а на коју је српска војска пребачена 1916. године, после опоравка на Крфу, након албанске голготе, означио је и почетак краја Великог рата.

         Наредба српске Врховне команде издата уочи почетка једне од највећих операција у Првом светском рату – пробоја Солунског фронта гласила је:

         „Сви команданти, командири и војници треба да буду ношени идејом – од брзине продирања зависи цео успех офанзиве. Треба продирати – без починка до крајњих граница могућности људске и коњске снаге. Са непоколебивом вољом и надом у бога – јунаци, напред у отаџбину”.

         Резултат те операције, која је почела у зору 14. септембра 1918. године, били су капитулација Бугарске, Аустро-Угарске и Немачке, ослобођење Србије, прелазак српске војске у прекодринске крајеве и стварање Краљевине Срба Хрвата и Словенаца – заједничке државе јужних Словена, која је проглашена у Београду 1. децембра 1918.

         На гробљу Зејтинлик последњих месеци обављани су обимни радови на обнови костурнице и војничке капеле. Пројекат санације Зејтинлика израдио је Републички завод за заштиту споменика културе. За комплетну обнову Војничког спомен-гробља у Солуну Влада Србије издвојила је око 27 милиона динара.

         Годишњица пробоја Солунског фронта сваке године се обележава у последњој недељи септембра, преноси Танјуг.

 

 


Слични садржаји

Коментари