Војни врх Русије: Британци су тако прошли у Кримском рату да се отад одомаћио израз „топовско месо“

МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ РФ: БИЛО БИ ДОБРО ДА БРИТСНСКА ВОЈСКА ЗНА ДА ВОЛАС ФАНТАЗИРА

* Генерал-мајор Игор КОНАШЕНКОВ: „Балаклавска битка у Кримском рату, која се одиграла 25. октобра 1854., уопште није ушла у историју захваљујући подвизима Шкотског 93. пука, о којем је министар Бен Волас са заносом говорио. Једини његов подвиг је што није побегао са бојног поља, као остали... Још легендарније је уништење од стране руских артиљераца читаве аристократске енглеске бригаде лаке коњице под командом лорда Кардигана. За само 20 минута!“

_______________________________________________________

         НА ПРЕТЊУ британског министра војног, Бена Воласа,  да Лондон може Русији приредити нови „Кримски рат“ – одреаговало је Министарство одбране РФ.

       Уместо указивања на несразмеру у војној моћи на штету Британаца, са указивањем, на пример, на наедавни ужас британских помораца када су схватили да је руска подморница испод њих и да их може потпити у било ком тренутку, војни врх у Москви је Воласа и британску јавност подсетио на историјске факте који сведоче како су Британци прошли у Кримском рату средином 19. века.

       Портпарол Министарства одбране РФ - генерал-мајор Игор Конашенков -  овако је прокоментарисао Воласову изјаву да Британија може да „шутне” Русију у било ком тренутку као што је њеног цара Николаја Првог током Кримског рата:

       „Балаклавска битка у Кримском рату, која се одиграла 25. октобра 1854., уопште није ушла у историју захваљујући подвизима Шкотског 93. пука, о којем је Бен Волас са заносом говорио. Једини подвиг те јединице био је то што једноставно није побегла са бојног поља, као остали, пред налетима руске коњице. Претрпела је веома крваве губитке“.

Генерал Игор Конашенков

       Конашенков је додатно нагласио: „Још легендарније је уништење од стране руских артиљераца читаве аристократске енглеске бригаде лаке коњице под командом лорда Кардигана. За само 20 минута! Та погибија Британаца  ушле је у историју јер је обогатила све језике света и војне уџбенике изразом топовско месо!”

       Воласове речи – изговорене пред припадницима Краљевске коњичке гарде у Вестминстеру – пренео је лист The Independent.

       Конашенков је, иначе, оценио да би британској војсци било корисно да зна да „кримске тврдње“ њиховог министра „нису ништа друго до пуко фантазирање“.

 


Слични садржаји

Коментари