Кустурица: Мехмед-паша Соколовић је један од њихових који никада није престао да буде наш

 НА СКУПУ У АНДРИЋГРАДУ УКАЗАО ДА ЈЕ ОН ДЕО НАШЕГ ПЛЕМСТВА И СВЕТЛА ИСТОРИЈСКА ЛИЧНОСТ

  • Емир КУСТУРИЦА подсетио да њему треба захвалити опстанак Пећке патријаршије, а његовом брату - за опстанак манастира Милешева

         ДИРЕКТОР Андрићевог института Емир Кустурица рекао вечерас у Андрићграду на отварању скупа посвећеног животу и делу Мехмед-паше Соколовића да је све што је везано за њега узвишено, "јер је он део нашег племства“ и да је у времену када смо губили своју државност постао „један од њихових а никада није престао да буде један од наших“.

         „Мехмед-паша Соколовић није био само градитељ, војсковођа и моћник, већ је и човек који је обезбедио опстанак Пећке патријаршије“, истакао је Кустурица у обраћању на скупу „Живот и дјело Мехмед-паше Соколовића“, чији је организатор Андрићев институт.
Кустурица је рекао да Мехмед-паши Соколовићу, као светлој историјској личности, треба захвалити за опстанак Пећке патријаршије, као и његовом брату за опстанак манастира Милешева.

         Он сматра да историју треба посматрати као збир синтетичких својстава, где све није ни црно, нити бело, те да управо у прошлости треба тражити охрабрење које је, можда, најбоље пронаћи у лику и делу Мехмед-паше Соколовића.

         „Кад се погледа европско време, које нам је истицало све време средњег века, ми говоримо о Европи, што би рекли Хрвати, која је крижала своје улице под правим углом, правила тргове на којима се одвијао друштвени живот. Код нас је то остало у средњем веку и стварало је ресентимане, незадовољство, лош однос према прошлости. Мислим да управо у тој прошлости треба да тражимо охрабрење које је, можда, најбоље пронаћи у лику и делу Мехмед-паше Соколовића", истакао је Кустурица.

         Он је подсетио да је општина Вишеград једну донацију претворила у постављање споменика Мехмед-паши Соколовићу, који је имао велику пажњу у јавности.

         „Верујемо у то да постоје универзалне људске вредности, оне које сежу изван обичног живота и које остављају дубоке трагове као што је он оставио мост, ћуприју на Дрини. А, као што рече Достојевски, преживећемо захваљујући лепоти, а ако ишта имамо у нашој близини, што нас преводи у то преживљавање - то је велико дело Мехмед-паше Соколовића“, нагласио је прослављени српски режисер.

         Он је изразио задовољство што су грађани показали интересовање за вечерашњи значајан скуп посвећен животу и делу Мехмед-паше Соколовића.

         „Лепо је гледати вас вечерас што се дивите нечему што није профано и што се не тиче живота који живимо, а који је тежак и незанимљив. Дивно је што сте показали интересовање за догађај који је за нас врло значајан, а то је све што је везано за живот Мехмед-паше Соколовића. То је узвишено и он је део нашег племства", истакао је Кустурица.

         Након Кустуричине уводне речи учесницима скупа обратио се магистар из Турске Енес Демир, запослен у Генералној дирекцији државних архива Републике Турске.

         (Срна)


Слични садржаји

Коментари