Британија у затвору на острву Вајт Караџићу угрожава и живот и достојанство

ДА ЗАТВОРСКУ КАЗНУ ВИШЕ НЕ ИЗДРЖАВА У ЕНГЛЕСКОЈ ЗАТРАЖИЛО 120 ЛИЧНОСТИ ИЗ СРБИЈЕ И СРПСКЕ

* У писму-апелу упућеном генералном секретаром УН Антонију Гутерешу упозорили да су првом председнику РС онемогућени сусрети са правним саветницима, да се дуже време налази у потпуној изолацији, да му је онемогућено и коришћење додатне светлости у виду лампе, а и компјутера, да је изложен психичком малтретирању чувара, да је затвор блокирао картице његових пријатеља и чланова породице, па нико од њих не може да му уплати новац за храну и телефон

* Међу потписницима су: академици Василије Крестић, Слободан Реметић, Славенко Терзић, Матија Бећковић, Коста Чавошки, Радоје Чоловић, Јован Делић, Светислав Божић. Такође и професори, писци и уметници: Емир Кустурица, Миливоје Иванишевић, Дарко Танасковић, Гојко Ђого, Рајко Петров Ного, Милош Ковић, дипломате Владислав Јовановић и Живадин Јовановић, лидер СРС Војислав Шешељ и други

__________________________________________________________

       ГРУПА интелектуалаца из Србије и Републике Српске упутила је генералном секретару Антонију Гутерешу отворено писмо због нехуманог поступања према првом председнику Републике Српске Радовану Караџићу који служи казну од 40 година у затвору на британском острву Вајт.

       У писму, у којем се истиче да су Караџићу ускраћена чак и права која је имао у затворској јединици у Хагу, са пратећим "Апелом за помоћ и акцију спасавања Караџићевог живота и достојанства", они тврде да у Караџићевом случају постоји могућност његовог трагичног исхода и траже да се укине одлука о издржавању казне у Енглеској, пишу београдске "Вечерње новости".

       Караџићу су, како се наводи, онемогућени сусрети са правним саветницима, дуже време се налази у потпуној изолацији, а онемогућено му је и коришћење додатне светлости у виду лампе, а и компјутера.

       Није му дозвољено да се обраћа затворској управи, нити било којој правосудној инстанци, изложен је психичком малтретирању чувара, а затвор је блокирао картице његових пријатеља и чланова породице, па нико од њих не може да му уплати новац за храну и телефон.

       Писмо српских интелектуалаца упућено на адресе УН и бројних страних држава, као и пратећи апел, потписало је 120 српских јавних личности и интелектуалаца.

       Међу њима су академици Василије Крестић, Слободан Реметић, Славенко Терзић, Матија Бећковић, Коста Чавошки, Радоје Чоловић, Јован Делић, Светислав Божић.

       Потписницима су и професори, писци и умјетници, међу којима и Емир Кустурица, Миливоје Иванишевић, Дарко Танасковић, Гојко Ђого, Рајко Петров Ного, Милош Ковић, дипломате Владислав Јовановић и Живадин Јовановић, лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ и други.

       Они у писму обавештавају генералног секретара УН о бројним кршењима најосновнијих људских права Радована Караџића и захтевају помоћ и неодложну акцију.

       Текст за захтевом упућен је амбасадама западних  земаља, ЕУ и САД у Београду, као и на адресе Руске Федерације, Кине, Индије, Индонезије, Египта, Либије, Алжира, Гане, Бразила, Аргентине, Кубе, Палестине и Израела.

       Потписници истичу да је Караџић на острву Вајт третиран као британски затвореник, што драстично погоршава његов положај.

       За њега, како указују, не важе међународне норме о хуманом поступању, као ни такозвана Нелсон Мандела резолуција и истичу да је Караџић од исхитреног пребацивања у британски затвор у мају 2021. године, подвргнут беспримерној тортури.

       Потписници траже неодложно поштовање Универзалне декларације о људским правима, као и одредбе Статута Хашког трибунала, Норме суда пред којим је осуђен, које предвиђају да се осуђеник упућује на издржавање затворске казне у месту најближем његовој матичној држави.

       Истиче се да се Караџић већ неко време налази у потпуној изолацији без права на контакт са породицом, а наводни разлог је цитирање његових политичких ставова у медијима од других особа.

       Потписници наглашавају да Караџић не може бити кажњен због поступања других људи и медија, те упозоравају да су из Караџићевог кратког позива најближима сазнали да је изложен психичком малтретирању затворских службеника и понижавању сваке врсте.

       "Он не узима храну и врло је могуће да је отпочео штрајк глађу. Имајући све ово у виду, сматрамо да је једино правно и хумано исправно - враћање на одредбе резоуција УН и правила Нелсон Мандела, јер би то решило сва наведена нехумана кршења права др Караџића", наводе потписници.

       У другом делу апела, српски интелектуалци навели су све акције правосудних власти у Британији којима се игноришу и пренебрегавају међународни стандарди и конвенције када је у питању третман затворених особа.

       Српски интелектуалци оспоравају и одлуку о Караџићевом слању на издржавање казне у Велику Британију, јер је како тврде, морао бити упућен у неку од ближих земаља.

       Они траже и успостављање сталног, редовног и ефикасног надзора Савета безбедности и Генералне скупштине УН над спровођењем одлука Међународног механизма у Хагу и тврде да су претходно донесене одлуке мимо правила и стандарда, чиме је Караџић доведен у положај у коме му је угрожено достојанство, али и живот.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари