Петронијевић: Дошли смо до нових доказа – спремамо захтев за поновно суђење

КАРАЏИЋЕВА ОДБРАНА ЗАТРАЖИЋЕ РЕВИЗИЈУ ПРЕСУДЕ КРАЈЕМ ОВЕ ИЛИ ПОЧЕТКОМ 2020. ГОДИНЕ

* Адвокат Горан ПЕТРОНИЈЕВИЋ: Одбрана поседује озбиљан пакет докумената добијених од тужилаца у вријеме када је већ било касно да се искористе у процесу

________________________________________________________________________

          ОДБРАНА бившег председника РС Радована Караџића спрема се да крајем ове или почетком 2020. године уложи захтев за поновно суђење због новооткривених доказа, казао је за ТАСС Горан Петронијевић, један од Караџићевих адвоката.

          "Спремамо захтев за поновно суђење. Ревизија је могућа ако одбрана или тужиоци наиђу на нове доказе или чињенице који нису били познати адвокатима оптужбе или одбране у време изрицања пресуде првостепеног или другостепеног суда, а који би могли да озбиљно утичу на судску пресуду", казао је Петронијевић руској агенцији.

          Он је рекао да одбрана поседује "озбиљан пакет докумената добијених од тужилаца у време када је већ било касно да се искористе у процесу" и додао да је "95 одсто свих доказа било у поседу тужилаца".

          "Они су били у обавези да их предају и нама, али је, када су то коначно учинили, било прекасно, није било прилике да искористимо те доказе током суђења", навео је Петронијевић.

          Он је оценио да не постоји крајњи рок за одбрану да поднесе захтев за ревизију процеса.

          "Покушаћемо да изанализирамо пресуду што је пре могуће, анализираћемо накнадно и откривене доказе што је пре могуће. Али, нећемо бити у прилици да завршимо тај посао пре краја ове или почетка наредне године", казао је Петронијевић и додао да одбрана има неколико хиљада докумената које треба да анализира.

          ТАСС подсећа да је Караџић у Хашком трибуналу у марту 2016. осуђен на 40 година затвора, пре свега због масакра у Сребреници, да би након жалбе одбране, 20. марта ове године пресуда преиначена у доживотни затвор.

          (Танјуг)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари