Соња Караџић: Мој отац у британском затвору? То је покушај убиства са предумишљајем!

ФИНСКА ЈЕ ОДАВНО ДАЛА САГЛАСНОСТ ДА ПРВИ ПРЕДСЕДНИК РС У ЊОЈ ИЗДРЖАВА КАЗНУ

* „Поражавајуће је и за људска права и за право уопште колика је жеља једног човека да се Радован Караџић доведе у стање константне и вишеструке животне опасности

* „Потпуно је несхватљиво да Савет безбедности као оснивач Хашког трибунала допушта да један човек крши правило које је тај исти Савет безбедности успоставио захваљујући Нелсону Мендели, а то је да сваки затвореник мора да служи казну што ближе породици

_________________________________________________

       КЋЕРКА првог председника Републике Српске Радована Караџића, Соња Јовичевић Караџић, рекла је Срни да одлука Резидуалног механизма међународног кривичног суда за бившу Југославију да њен отац издржава казну у затвору у Великој Британији "није ништа друго до покушај убиства са предумишљајем".

       "За нас је ова вест апсолутна потврда припреме за убиство Радована Караџића са предумишљајем. Поражавајуће је и за људска права и за право уопште колика је жеља једног човека да се Радован Караџић доведе у стање константне и вишеструке животне опасности", рекла је Јовичевић Караџић.

       Она је истакла да има основу за разумну сумњу да је одговор једне друге земље која је позитивно одговорила да Караџић издржава казну код њих сакривен и игнорисан да би се "прогурало ово практично најгоре решење".

       "С друге стране, потпуно је несхватљиво да Савет безбедности као оснивач Хашког трибунала допушта да један човек крши правило које је тај исти Савет безбедности успоставио захваљујући Нелсону Мендели, а то је да сваки затвореник мора да служи казну што ближе породици", указала је Јовичевић Караџић.

       Она је додала да је одлука да Караџић издржава казну у Великој Британији, отежавајућа за породицу "у смислу посета и неке животне и техничке подршке у основним животним потребама".

       „Ово је пре свега довођење у вишеструку и константну опасност по живот самог Радована Караџића и то је урађено намерно", истакла је Јовичевић Караџић.

       Одговарајући на питање шта очекује од жалбе која је уложена на одлуку да Караџић издржава казну у Великој Британији, Јовичевић Караџић је рекла да може само да се нада да ће "неко тамо имати слуха" не за њеног оца, него "за право и за обичаје и за одлуке које има Хашки трибунал као и Савет безбедности".

       „Надам се да ће имати слуха за право и да се њима неће служити као на шведском столу и да ће се уважити сви аргументи који, не само говоре против тога да буде премештен у неки такав казамат и удаљену земљу, него да ће се и онај обичај и правила која је успоставио Савјет безбедности испоштовати, да неко ко је оптужен и осуђен, не улазећи сада у детаље и оптужнице и пресуде, има право на пристојне и безбедне услове у неком савременом затворском и безбедном систему", поручила је Јовичевић Караџић.

       Срна сазнаје да је Финска давно позитивно одговорила да Караџић издржава казну у овој земљи, али је тај одговор сакривен и удовољило се Великој Британији.

       Велика Британија била је једна од потписница споразума са УН о извршењу за казне које су судови доносили у вези с бившом Југославијом.

       Пет мушкараца које су трибунали осудили за ратне злочине у прошлости су послати у британске затворе.

       Међу њима је и генерал Радислав Крстић, којег су тројица муслиманских затвореника изболи ножем у затвору Вејкефилд 2010. године.

       Крстић је премештен у затвор у Пољској 2014. године.

       Велика Британија је такође понудила да затвори бившег председника Србије и СР Југославије Слободана Милошевића, када му се судило у Хагу, али умро је он 2006. године пре него што је правни поступак окончан.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари