Global Times: НАТО је превише осетљив на српску куповину оружја од Кине

ЛИСТ НАВОДИ ДА ЈЕ СРБИЈА ПРВА ЕВРОПСКА ЗЕМЉА КОЈА КОРИСТИ КИНЕСКЕ ДРОНОВЕ

* GT објавио и да ће Србија у блиској будућности купити и кинески ракетни систем противваздушне одбране ФК-3, извозну верзију система ХQ-22

* Аутор текста - кинески војни стручњак Сонг ЏОНГПИНГ – оценио: „Да је Југославија имала ракете за противваздушну одбрану као што су ХQ-22 земља-ваздух, додаје се у тексту, НАТО не би имао прилику да изведе обимне ваздушне нападе у трајању од 78 дана

* Kинески извоз конвенционалне војне опреме у Србију у потпуности испуњава захтеве Уговора о трговини наоружањем

_____________________________________________________________________

       ЗАБРИНУТОСТ западних земаља због тога што Србија купује оружје од Кине, посебно код чланица НАТО на челу са САД, потпуно је претерана и сувишна, оцењује кинески државни лист Глобал тајмс (Global Times).

       Кинески војни стручњак Сонг Џонгпинг, аутор текста "НАТО превише осетљив на српску прагматичну куповину оружја од Кине", наводи да је Србија почетком јула увела шест кинеских беспилотних летелица ЦХ-92А у своје оружане снаге и тако постала прва европска земља чија армија користи беспилотне летелице из Кине.

       Он оцењује да тај потез "отвара нове канале Кини за пробој на европско тржиште оружја" и додаје да ће Србија "у блиској будућности" купити и кинески ракетни систем противваздушне одбране ФК-3, извозну верзију система ХQ-22.     Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да Београд још није купио систем ФК-3, већ да размишља о тој набавци.

       Ти договори Београда и Пекинга "забринули су западне земље", стоји у тексту, чији аутор оцењује да је Србији "неопходно да очува националну безбедност" и да јој је за то било потребно да купи "напредно одбрамбено оружје".

       "Сећања на рат на Косову крајем деведесетих година, када је НАТО једнострано напао СР Југославију и проузроковао велике економске губитке, и даље су снажна. Србија је одувек веровала да би, да је Југославија имала извиђачке беспилотне летелице 1999. године, њене ваздухопловне снаге могле да преузму иницијативу уместо да чекају да буду бомбардоване", пише лист.

       Да је Југославија имала ракете за противваздушну одбрану као што су ХQ-22 земља-ваздух, додаје се у тексту, НАТО не би имао прилику да изведе обимне ваздушне нападе у трајању од 78 дана.

       Аутор наводи да је војни буџет Србије ограничен, да су у 2019. години војни трошкови Србије били свега 1,14 милијарди долара и да Београд није могао да приушти руски ракетни систем С-400.

Приказ кинеских дронова у Београду

       "Систем који је Кина понудила представља добар договор који боље одговара потребама Србије. Ова куповина је прагматична пошто Србија активно жели да се придружи Европској унији од 2010. године да би додатно ублажила тензије са суседним земљама", пише у тексту.

       Лист наводи да је кинески извоз оружја "у потпуности у складу с одредбама међународних закона".

       "Кина је 6. јула 2020. завршила све правне процедуре за приступање Уговору о трговини наоружањем (Arms Trade Treaty). Овај потез показује да Кина покушава да одржи глобални и регионални мир и стабилност и да активно учествује у управљању глобалном трговином оружјем. Такође одражава напоре Кине на очувању међународног система контроле наоружања", пише Џонгпинг.

       Он додаје да је Кина "увек вршила строгу контролу и управљање свим војним извозом" и да има "комплетан сет политика и прописа о војном извозу".

       "Кинеске војнотрговинске политике не само да испуњавају захтеве међународних уговора, већ их знатно превазилазе. На пример, Кина извози војне производе само у суверене државе и никада неће продавати војне производе недржавним актерима. Сви наведени детаљи показују да кинески извоз конвенционалне војне опреме у Србију у потпуности испуњава захтеве Уговора о трговини наоружањем", наводи Глобал тајмс.

       Кинески војни стручњак пише да је глобалном тржишту оружја "потребна фер конкуренција" и да Кина "има право да извози напредно наоружање".

       "САД су увек биле највећи светски извозник оружја, а у последњих пет година имале су више од једне трећине удела у укупном светском извозу оружја. Русија је на другом месту по извозу оружја, са петином удела у глобалним испорукама оружја. Француска је на трећем месту, са осам одсто. Међу првих пет извозника оружја су и Немачка и Кина", додаје се у тексту.

       (Бета)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари