Кина послала безмало 30 војних авиона у ПВО-зону Тајвана

УКЉУЧЕНИ БИЛИ ЛОВЦИ, СТРАТЕШКИ БОМБАРДЕРИ, ПРОТИВПОДМОРНИЧКИ АВИОНИ...

* Портпарол кинеског Министарства одбране Ву Ћјан рекао 10. јуна да Пекинг не намерава да призна независни статус Тајвана и да ће се борити за своје геополитичке интересе

___________________________________________________

       БЕЗМАЛО 30 кинеских ратних авиона ушло је у тзв. идентификациону зону ваздушне одбране Тајвана.

       У Тајпеху је прецизирано да су у операцији учествовали кинески ловци, стратешки бомбардери, противподморнички авиони и други авиони.

       Председник Кине Си Ђинпинг је 14. јуна потписао наредбу о објављивању о невојним војним операцијама усмереним на заштиту живота и имовине, суверенитет, безбедности и развојних интереса земље, светског мира и стабилности у региону.

       Портпарол кинеског Министарства одбране Ву Ћјан рекао је 10. јуна да Пекинг не намерава да призна независни статус Тајвана и да ће се борити за своје геополитичке интересе. Притом је нагласио да су Оружане снаге Кине спремне за заштиту националног суверенитета и територијалног интегритета земље.

       Истог дана је кинески одбрамбени званичник Танг Кефеи позвао америчку владу да се не меша у ситуацију са Тајваном и да престане да пружа војну подршку острву.

       Претходно је, 23. маја, амерички председник Џо Бајден најавио спремност војног учешћа земље у одбрани Тајвана „у случају инвазије“.

       Региструјте се на нашем Telegram каналу: https://t.me/faktorga  

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари