Кинези Блинкену и Саливану: Ви не представљате цео свет већ само владу Сједињених Држава

АМЕРИЧКОМ ДРЖАВНОМ СЕКРЕТАРУ И БАЈДЕНОВОМ ПОМОЋНИКУ `СТОП` РЕКЛИ ВАНГ ЈИ И ЈАНГ ЈИЕЧИ

* Ентони Блинкен већ на почетку преговора у Енкориџу, на Аљасци, оштро критиковао спољну и унутрашњу политику Кине. Министар спољних послова Кине, Ванг Ји, и шеф канцеларије Комисије за спољне послове Централног комитета КП Кине Јанг Јиечи затражили „равноправан тон“ и да буду поштовани као гости. Уз опомену:  у супротном ћете нанети штету сопственим интересима.

* Јанг је убрзо био још оштрији и директнији: „По броја становника ни потренутним глобалним трендовима, Запад не може да заступа мишљење читавог света“

______________________________________________

       БАЈДЕНОВА администрација је показала да политички слабо разликује Кину од Египта или Аргентине и то јој се већ осветило.

       То јој је постало јасно за време преговора високих делегација две земље у Енкориџу, на Аљасци.

       Америчку су предводили државни секретар Ентони Блинкен и помоћник председника САД за националну безбедност Џејк Салива, А кинеску – министар спољних послова Ванг Ји и шеф канцеларије Комисије за спољне послове Централног комитета КП Кине Јанг Јиечи.

       Скандал су изазвали Бајденови. Покушајем да са гостима из Пекинга разговарају са позиција силе.

       Амерички двојац је кренуео са „читањем лекције“ Кини поводом њене и унутрашње и спољне политике.

       Кинеска делегација је тим поводом званично саопштила:

       „Америчка страна је уводну реч свог представника искористила за нападе и оптужбе против спољне и унутрашње политике Кине. Са намером да изазове  сукоб. Ради тога је знатно прекорачила време које је за то имала на располагању. То није било у складу са стандардима опхођења са гостима, а ни са дипломатским протоколом. Кинеска страна је оштро одговорила на то“.

       Јанг Јиечи изразио негодовање због тога што влада САД покушава да на тај начин разговара са Кином.

       Нагласио је да Вашингтон нема право на то и препоручио Американцима да се окрену „политичкон дијалогау у равноправном тону“. Притом је Блинкена и Саливана упозорио:

       „Очекујемо да ћете поштовати елементарни дипломатски бонтон и да ћемо у таквој атмосфери разјаснити своје ставове. Ако наставите са позиција силе  нанећете штету сопственим интересима“.

       Јанг Јиечи је у наставку био још оштрији и директнији:

       „По броја становника ни потренутним глобалним трендовима, Запад не може да заступа мишљење читавог света. „Ваша делегација не представља цео свет, она представља само владу Сједињених Држава.

       На скандал у Енкориџу одреаговала је портпаролка Министарства иностраних послова Марија Захарова, рекавши:

       „Америчка страна је, очито, намерно покушала да понизи кинеске партнере. Ми у Москви већ знамо за такав стил понашања Американаца, Сада је Јанг Јиечи показао свету да и Кинези знају!“

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари