Пекинг позвао државе света да се не повинују диктату САД и не дозволе увлачење света у нови хладни рат

ВАНГ ЈИ ОБЕЋАО ВАШИНГТОНУ ОШТАР И ОДЛУЧАН ОДГОВОР КИНЕ

* ФАКТИ: Шеф кинеске дипломатије позвао `остале земље` да (заједно са његовом земљом) не дозволе Трамповој Америци да заустави `процес глобализације`. Ово је истовремено и указивање да САД под Трампом на томе раде и признање – да је Кина заинтересована за наставак глобализације. Чак глобализације на коју је досад пресудно утицао Запад. А све је прилично просто: комунистичко-капиталистичкој Кини потребна је – цела планета...

_________________________________________________________________

        ПЕКИНГ ће предузети оштре и одлучне мере против Вашингтона ако се дипломатски односи између двеју земаља погоршају, изјавио је кинески министар спољних послова Ванг Ји током телефонског разговора са француским колегом Жан-Ивом Ле Дријаном.

        „Ако се суочимо са бесом и безобзирношћу Сједињених Држава, одговор Кине ће бити оштар и рационалан. Одлучно ћемо се супротставити злонамерној пракси која нарушава наша легитимна права и интересе. Међутим, Кина никада неће бити прва која ће започети сукоб" – прецизирао је Ванг.

        Ванг Ји је додао да Кина и Сједињене Државе треба да полазе од принципа рационалности и интереса народа двеју земаља. У наставку је указао:

        „Спремни смо да одржимо стабилност односа са САД, али - равноправних односа који полазе од заједничких интереса народа Кине и Сједињених Држава, као и целог света“.

        Шеф кинеске дипломатије је нагласио да су светској заједници потребне кохезија и глобална сарадња:

        „Све земље треба да учествују у спречавању увлачења света у нови хладни рат и прекидање процеса глобализације“.

        Кинески министар је наступ закључио речима:

        „Верујемо да су све државе у стању да доносе исправне и мудре одлуке и да се не слажу под присилом са становиштима утицајне политичке групе смештене у САД“.

        Претходно је портпарол Министарства спољних послова Кине Ванг Венбин назвао клеветничким америчке тврдње да се кинески конзулат у Хјустону бавио шпијунажом.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари