Полиција Хонгконга први пут пуцала и употребила водене топове против демонстраната

ФРАНЦУСКА НОВИНСКА АГЕНЦИЈА ЈАВЉА О НАЈАМЊЕ ЈЕДНОМ ПУЦЊУ ИЗ ПИШТОЉА

* Водене топове је користила против група екстремних демонстраната који су заузели главну и још неке улицуе подижући на некима од њих барикаде и  бацајући бамбусову трску и постављајући наранџасте и беле саобраћајне баријере и чуњеве како би ометали полицију

__________________________________________________________________

        ПОЛИЦИЈА Хонгконга први пут је против демонстраната којима диригују Лондон и Вашингтон  употребила ватрено оружје.

        Agence France-Presse јавила је из некадашње британске колоније да је њен извештач сазнао да је испаљен најмање један метак у континенталном делу града Цуен Ван.

        Навела је и ове речи једног хонгконшког полицајца: „Мој колега је управо пуцао из пиштоља“.

        Вести о рањеним засад нема.

        Полиција је први пут користила и камионе са воденим топовима. Против група екстремних демонстраната који су били заузели главну и још неке улицуе подижући на некима од њих барикаде и  бацајући бамбусову трску и постављајући наранџасте и беле саобраћајне баријере и чуњеве како би ометали полицију.

        После подизања заставица упозорења, полиција је употребила сузавац како би растерала гомилу. Демонстранти су одговорили бацајући цигле и Молотовљеве коктеле на полицију.

        Пре сукоба десетине хиљада демонстраната са кишобранима су марширале по киши, али су многи напустили са властима договорену маршруту.

        Протестни марш почео је близу железничке станице Квај Фонг која је постала централно место протеста од када је полиција ту употребила сузавац раније овог месеца.

        Демонстрације се одржавају у Хонгконгу више од два месеца. Међу пет захтева демонстраната су демократски избори у тој кинеској аутономној територији и истрага о полицијској употреби силе ради сузбијања протеста.

        Велика група демонстраната сукобила се јуче са полицијом после марша у кварту Ковлун беј, изградила је барикаде и палила ватре на улицама.

        Полиција је користила сузавац и јуче.

        Управа хонгконшког метроа у подне је затворила три станице које су најближе „бојном пољу“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари