У Пекингу гигантском војном парадом обележено 70 година Маове, Денгове и Сијеве Кине

ТРГОМ ТЈАНАНМЕН ПРОДЕФИЛОВАЛО БЕЗМАЛО 15.000 ВОЈУНИКА И 580 МОДЕРНИХ БОРБЕНИХ СИСТЕМА

* Си Ђинпинг из аутомобила извршио смотру више километара дугу колону учесника параде, па потом рекао: „Никада ниједна сила не може пољуљати Кину или зауставити кинески народ и нацију да напредују

* Парада је трајала 80 минута, а на челу њеног „женског дела“ – први пут су биле две жене са чином генерала

_______________________________________________________________________

        КИНА има миленијуме познате историје, али је у Пекингу – својом највећом војном парадом досад – свечано обележила седам деценија свог постојања под влашћу комуниста.

        У паради – чија је централна тачка био трг Тјенанмен – продефиловало је безмало 15.000 припадника Народноослободилачке војске Кине, 580 јединица најбоље војне технике коју Кина има, а небом изнад главног града Кине - 160 авиона и хеликоптера.

        Парада је трајала 80 минута, а на челу њеног „женског дела“ – први пут су биле две жене са чином генерала.

        У параду је била укључена и нова хиперсонична стратешка крстарећа ракета ДФ-100 (Донгфенг-100) или ЦЈ-100.

        Војни врх Кине нема ништа против тврдњи да се ракете гарантовано пробијају америчке противракетне системе и да могу да погоде циљеве на великој удаљености.

        Смотру учесника параде извршио је кинески председник Си Ђинпинг обучен је у сиву униформу налик оној коју су носили кинески руководиоци у време настанка Републике.

        Си је присутним на Тјенанмену рекао је да ће Кина следити стратегију отварања која никога не угрожава и да ће њена војска одлучно штитити кинески суверенитет, безбедност и развој и подржавати мир у свету.

        „Никада ниједна сила не може пољуљати Кину или зауставити кинески народ и нацију да напредују“, рекао је Си са Трга небеског мира, где је Мао Цедунг на данашњи дан прогласио оснивање Народне Републике Кине 1949. године.

        Такође, навео је да Кина мора одржати трајни просперитет и стабилност у Хонгконгу и Макау, као и промовисати мирољубиви развој односа са Тајваном, али и „наставити тежњу за потпуним уједињењем отаџбине“.

        Страни државници нису позвани на параду, али су на бини били амбасадори који су на служби у Пекингу.

        Са параде је у небо пуштено 70.000 голубова, а после неколико сати је у Пекингу приређен спектакуларни ватромет.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари