Влади Кине стигла иницијатива да армијом обезбеди „стабилност у Хонгконгу“

ПОЈАВИЛА СЕ И УПОЗОРЕЊА ТИПА: НАСИЉЕ ПРЕГУДО ТРАЈЕ – ХОНГКОНГ МОЖЕ БИТИ РАЗРУШЕН

* Заменица шефа комисије Свекинеског парламента за Специјални административни округ – Марија Там Вајчу: „Ако у Хонгконгу дође великих немира и нереда, централна влада има и право и обавезу да се умеша и врати ствари у нормалу“

* Заменик шефа Кинеске асоцијације за изучавање Хонгконга и Макаоа Лау Шукај: „Демонстрације у Хонконгу су битка између Кине и страних и унутрашњих антипекиншких снага. Радикални елементи желе да преотму власт од централне владе и администрације Хонгконга

________________________________________________________________________

        ДРЖАВНИ врх Кине добио је иницијативу да се умеша у збивања у Хонгконгу и да на том аутономном подручју успостави стабилност помоћу армије.

        Лист China Daily је о тој иницијативи, која би представљала прелазак Рубикона, објавио

        „Правни експерти и званичници високог ранга обратили су се са том иницијативом влади. Истовремено су се обратили јавности Хонгконга са апелом да се формира јединствени фронт на страни владавине закона како би се град ослободио садашњих нереда“.

        Кинеска асоцијација за изучавање Хонгконга и Макаоа упозорила је да насиље предуго траје и да „Хонгконг може бити разрушен“. 

        Заменица шефа комисије Свекинеског парламента за Специјални административни округ – Марија Там Вајчу – изјавила је да влада Кине има право „предузме мере које ће граду вратити стабилност“.

        Још је прецизирала:  „Ако у Хонгконгу дође великих немира и нереда, централна влада има и право и обавезу да се умеша и врати ствари у нормалу“.

        Заменик шефа Кинеске асоцијације за изучавање Хонгконга и Макаоа Лау Шукај оценио је:

         „Демонстрације у Хонконгу су битка између Кине и страних и унутрашњих антипекиншких снага. Радикални елементи желе да преотму власт од централне владе и администрације Хонгконга“.

Окупирали аеродром - зар и ово није `војска`?

        Током последњих сукоба полиције и демонстраната – 15 полицајаца је завршило у болници, а 29 демонстраната било приведено. Најмлађи има само 12 година.

        Доналд Трамп је претходних дана изјавио да би се ситуација у Хонгконгу смирила за неколико сати  кад би Си Ђинпинг „сео за преговарачки сто са демонстрантима“.

        Званични Пекинг тврди да се немирима у Хонгконгу диригује из Вашингтона.

        Званични Лондон је последња дејства „снага безбедности“ у Хонгконгу осудио тако оштро и у таквој форми да су се већ појавиле претпоставке да Велиак Британија, која такође стоји иза превирања, покушава да их искористи да поврати Хонгконг или барем део утицаја у својој бившој колонији.

        Из Пекинга му је одмах званично поручено: „Руке даље од Хонгконга. То више није британска колонија!“

        Завођење реда помоћу армије вероватно би и било, поред осталог, у функцији избацивања из игре Американаца и Британаца. 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари