И Москва и Берлин против америчких санкција против Северног тока-2

ПЕСКОВ: САД СЕ ПОНАШАЈУ КАО НЕПОШТЕНИ КОНКУРЕНТ, АЛИ ГА НЕЋЕ ЗАУСТАВИТИ

* Лидер Европске народне партије - Немац Манфред ВЕБЕР –имајући у виду своју земљу и њене интересе - рекао:„Не смеју се против пријатеља и партнера користити санкције, нити његова економија узимати за таоца“

* Санкције против руско-немачког магистралног гасовода уденуте у закон о војном буџету САД за 2020-ту, а сасвим је могуће да нису примарно уперене против Северног тока2- већ против могућег Северног тока-3

_________________________________________________________________

        АМЕРИЧКИ сенат – горњи дом Конгреса САД – одобрио је  закон о војном буџету земље за 2020-ту финансијску годину и у њега `уденуо` санкције против руско-немачког магистралног гасовода Северни ток-2.

        Остало је још да га потпише председник САД  Доналд Трамп који је још толико прогоњен од својих да мора да се хвали да се његов претзходник Барак Обама није усуђивао ни да размишља о мерама против Русије које он предузима.

        Кремљ је, међутим, одреаговао не чекајући његов потпис.

        Дмитриј Песков, портпарол Владимира Путина, упозорио је Вашингтон да санкцијама против Северног тока-2 крши међународно право и понаша се као непоштени конкурент:

        „То је идеални пример непоштене конкуренције и ширења своје вештачке доминације на европска тржишта. У позадини је наметање европским потрошачима скупљег америчког природног гаса. Међутим, Вашингтон неће успети да заустави Северни ток-2“.

        Влада Ангеле Меркел је најавила да ће одмах одреаговати (чим Трамп потпише) и да ће, поред осталог, затражити да ЕУ уведе царине на амерички течни гас.

        Лидер Европске народне партије - Немац Манфред Вебер – оштро је искритиковао америчке санкције и, имајући у виду своју земљу и њене интересе, рекао:

        „Не смеју се против пријатеља и партнера користити санкције, нити његова економија узимати за таоца“.

        Московски економски аналитичар Игор Јушков процењује да најновије америчке санкције нису примарно уперене против Северног тока-2:

        „Права мета је Северни ток-3. Ако газпро одлучи да га гради – то ће бити много теже. Уосталом, те санкције су више против немачке и Европе него против Русије“.

        Пропусна моћ Северног тока-2 и Турског тока треба да буде 86,5 милијарди кубних метара гаса годише, а толико је 2018-те Европа добила руског гаса преко Украјине.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари