Кремљ Јапану: Четири острва јужних Курила су неотуђива територија Руске Федерације!

У ТОКИЈУ ОБЈАВИЛИ ДА СУ ТО „НЕЗАКОНИТО ОКУПИРАНЕ“ ТЕРИТОРИЈЕ ЈАПАНА

* Руска Федерација је 21. марта одбила да преговара са Јапаном о мировном споразуму. Истовремено је обуставила безвизна путовања Јапанаца на Јужне Куриле и повукла се из дијалога са Јапаном о успостављању заједничких привредних активности на тим територијама

__________________________________________________________

        ВАНИЧНИ Токио је објавио да су четири јужнокурилска острва, која су у саставу Руске федерације, „незаконито окупирана територија Јапана“.

       Кремљ је на ово одмах одговорио изјавом свог портпарола Дмитрија Пескова:

       „Четири острва јужног дела Курила су неотуђива територија Руске Федерације!“

       У наставку је додатно нагласио: „Сада када је Јапан постао непријатељска земља и придружио се читавом низу акција против Руске Федерације, веома је тешко говорити о наставку преговарачког процеса. Сва четири острва су неотуђива територија Руске Федерације“.

       Јапан је сада - први пут од 2003. године - означио Јужне Куриле као „незаконито окупиране“ од стране Русије. Учинио је то и у Плавој књизи своје дипломатије, која бележи важне прекретнице у спољнополитичким активностима земље.

       Осим тога, у предговору књиге цитирају се речи министра спољних послова Јошимасе Хајашија, који је рекао да преговори о мировном споразуму између Јапана и Русије „нису у фази у којој се може говорити о перспективама”.

       Дмитриј Стрелцов, професор московског универзитета за међународне односе МГИМО, рекао је да је јапанска страна дала такву изјаву о острвима због растућих тензија, као и због придруживања Токија антируским санкцијама.

       По његовом мишљењу, Јапан се ставом о својим „незаконито окупираним територијама” ослободио  потребе да буде политички коректан у односима са Москвом.

       Јапанска агенција Кјодо је крајем марта објавила намеру Јапана да се врати употреби фразе о „окупираним острвима“.

       Руска Федерација је 21. марта одбила да преговара са Јапаном о мировном споразуму.

       Истовремено је обуставила безвизна путовања Јапанаца на Јужне Куриле и повукла се из дијалога са Јапаном о успостављању заједничких привредних активности на тим територијама.

       Портпаролка Министарства иностраних послова РФ Марија Захарова изјавила је да непријатељска политика Јапана према Русији онемогућава разговоре о потписивању мировног уговора између двеју земаља.

       Русија (СССР) и Јапан никада нису потписали мировни споразум.

       Токио Јужне Куриле назива острва Кунашир, Итуруп и бројне територије Малог Курилског гребена својим „северним територијама“ иако се од краја Другог светског налазе у саставу СССР (Русије).

       Региструјте се на наш Telegram канал: https://t.me/faktorga

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари