Меркел у Кремљу – у посети која је много више од опроштајне

ПУТИН НЕМАЧКУ НАЗВАО ЈЕДНИМ ОД ГЛАВНИХ ПАРТНЕРА РУСИЈЕ У СВЕТУ

* Пре доласка у Кремљ, немачка канцеларка положила цвеће на Гроб непознатог војника. На почетку преговора рекла: „Ово је моја опроштајна посета, али и радна и веома сам срећна због тога. Имамо о чему да поразговарамо. О билатералним односима, последњој конференцији о Либији, наравно – и о Авганистану

* Руски лидер оценио да је преузимање власти у Авганистану од стране Талибана "свршена ствар" и нагласио: „Мора – и у случају Авганистана – прекинута неодговорна политика наметања туђих вредности споља, укључујући покушаје „изградње демократије у другим земљама по туђим моделима. Ни један такав политички експеримент никада није био крунисан успехом и само је доводио до уништења држава, деградације њиховог политичког и друштвеног система“

___________________________________________________

       НЕМАЧКА је један од главних партнера Русије, не само у Европи него и у свету, рекао је Владимир Путин на састанку са немачком канцеларком Ангелом Меркел у Кремљу.

       Она је пред камерама показала одређену суздржаност, нагласивши да сматра исправним одржавање дијалога са Москвом, упркос разликама.

       „Ово је моја опроштајна посета, али и радна и веома сам срећна због тога. Имамо о чему да поразговарамо. О билатералним односима, последњој конференцији о Либији, наравно – и о Авганистану“ – додала је.

       Док је Путин говорио - зачуо се звук мобилног телефона. Меркелова је одмах схватила да се ради о њеном и већ кроз неколико секунди га је искључила.

       Путин је наставио да говори - као да се ништа није догодило.

       Руски лидер је по завршетку трочасовних преговора нагласио да Талибани контролишу готово читаву државну територију и да њихово преузимање власти треба третирати као „свршену ствар“.

       Притом је упозорио:

       „Мора – и у случају Авганистана – прекинута неодговорна политика наметања туђих вредности споља, укључујући покушаје „изградње демократије у другим земљама по туђим моделима“:

       „Ни један такав политички експеримент никада није био крунисан успехом и само је доводио до уништења држава, деградације њиховог политичког и друштвеног система“.

       Путин је са задовољством навео да је преостало да се изгради још само 15 километара гасовода Северни ток-2.

       Пото је замолио Меркел да утиче на руководство Украјине да спроведе Минске споразуме о Донбасу.

       Меркел је на заједничкој конференцији за медије рекла да ће Берлин „пратити случај Алексеја наваљног“ и додала:

       „Затражила сам његово ослобађање“.

       Не упуштајући се у полемику, Путин је указао да је  Наваљни осуђен за криминал у односима са страним партнерима, а не за своје политичко деловање:

       «Добро би било да политиком нико не прикрива своје бизнис-пројекте, поготово оне са кршењем закона“.

       Пре доласка у Кремљ, немачка канцеларка је положила цвеће на Гроб непознатог војника.

       Меркел је последњи пут је била у званичној посети Руској Федерацији у мају 2018. године. Тада се са Путином срела у Сочију.

       Убрзо потом је објавила да више неће учествовати у борби за положај канцелара.

       Путин и Меркел последњи телефонски разговор имали су 21. јула.

        Главне теме су биле транзит газа кроз Украјину и гасовод «Северни ток – 2».

       Тада је Кремљ саопштио да су лидер две земље задовољни што је тај заједнички велики енергетски пројекат пред завршетком.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари