Путин наредио прекид јуриша на опкољене у „Азовстаљу“, биће у блокади коју ни мува неће моћи да напусти

НЕ ЖЕЛИ ДА РИЗИКУЈЕ ЖИВОТЕ РУСКИХ ВОЈНИКА КОЈИ ЋЕ БИТИ УКЉУЧЕНИ У „БИТКУ БИТАКА“

* Сергеј ШОЈГУ: Кијевски режим је Мариупољ 2014. године фактички прогласио за привремену престоницу Доњецке области и за осам година га претворио у моћно утврђење и уточиште за екстремне украјинске националисте. То је заправо главни град батаљона Азов

* ШОЈГУ: У град је убачена велика количина тешког наоружања, војне опреме, укључујући и тенкове, вишецевне ракетне бацаче Смерч и Ураган, артиљеријске системе велике снаге и ракетне системе Точка-У. Точка-У који имају домет од 120 километара. Наш Таганрог је само 94 километра од Мариупоља, а отприлике на истој удаљености је и главни град нашег Јужног федералног округа Ростов-на-Дону

* Владимир ПУТИН: Сматрам да је јуриш на индустријску зону несврсисходан.  Наређујем  да одустанете. Чувајмо животе и здравље наших војника и официра. Блокирајте ту индустријску зону да ни мува не може да пролети (Шојгу: „Разумем!“)

         * ПУТИН:  Успех је стављање под контролу тако важног центра на југу као што је Мариупољ. Честитам Вам!

___________________________________________________________

       ПРЕДСЕДНИК Русије и главнокомандујући – Владимир Путин - наредио је прекид јуриша на припаднике украјинске армије, нацисте из пука „Азов“ и стране плаћенике опкољене у кругу металуршког комбината „Азовстаљ“ и катакомбама испод њега.

       Руски лидер жели да сачува животе руских војника и да највећи део снага укључених у „јуриш“ пребаци на главни фронт донбаске „битке битака“ која се увелико распламсава.

       Наложио је да сви излази за опкољене херметично затворе, тако да ни „мува“ не може да прође кроз обруч.

       Путин је ову наредбу пренео лично министру одбране РФ Сергеју Шојгуу који му је поднео рапорт о досадашњем току специјалне војне операције у Украјини.

       Факти у целини преносе ток њиховог разговора који је у целини објављен на званичном сајту председника Руске Федерације.

       С. Шојгу: Поштовани Владимире Владимировичу!

       Оружане снаге Руске Федерације и снаге народне милиције Доњецке Народне Републике ослободиле су Мариупољ. Остаци националистичких формација су се сакрили у индустријској зони завода „Азовстаљ“.

       Мариупољ је огромно индустријско и главно транспортно чвориште на Азовском мору. Кијевски режим је 2014. године фактички прогласио град за привремену престоницу Доњецке области и за осам година га претворио у моћно утврђење и уточиште за екстремне украјинске националисте. То је заправо главни град батаљона „Азов“.

       У град је убачена велика количина тешког наоружања, војне опреме, укључујући и тенкове, вишецевне ракетне бацаче Смерч и Ураган, артиљеријске системе велике снаге и ракетне системе Точка-У. Точка-У који имају домет од 120 километара. Наш Таганрог је само 94 километра од Мариупоља, а отприлике на истој удаљености је и главни град нашег Јужног федералног округа Ростов-на-Дону.

       Створене су залихе ракета, муниције, горива и мазива, хране за дуготрајна борбена дејства. Главни објекти градске инфраструктуре, укључујући морску луку и пловни пут били су минирани. И не само минирани, већ и блокирани морским дизалицама. Бродови који су се тамо налазили били су углавном страни бродови.

       Генерално, ако говоримо о оклопним возилима – тенковима и борбеним оклопним возилима, било их је 179 и 170 артиљеријских оруђа и разних минобацача, укључујући и вишецевне ракетне системе Смерч и Ураган о којима сам већ говорио.

       У време опкољавања, 11. марта, групација Оружаних снага Украјине и националистичких формација, као и страних плаћеника, којих је тамо било прилично, износила је више од 8100 људи.

       Током ослобађања града, ликвидирано их је више од четири хиљаде, 1478 се предало, а преостала група - више од две хиљаде - блокирана је у индустријској зони комбината „Азовстаљ“.

       Националисти су, пружајући отпор, скоро све стамбене објекте претворили у дуготрајне ватрене положаје. На нижим спратовима поставили су оклопна возила и артиљерију, а на вишим снајперисте. Посебни одреди имали су противтенковске навођене системе.

       По средњим спратовима и у подрумима држали су цивиле и тако их претворили у живи штит. Присиљавали су их да остају на средњим спратовима и у подрумима. Тако је било фактичку у свакој згради.

       Док су се повлачили, украјинска армија и националистички батаљони – и у Мариупољу  су се, као и у другим украјинским градовима, крили иза цивила.

       И у том граду имамо много случајева да су, док су се повлачили и прикривали, маскирали своје повлачење, макар у четири случаја која смо евидентирали, истеривали људе из подрума.

       То је било и пре четири дана док је ослобађан лучки део града.

       Из зграда су практички све истерали на улицу да би се сами сакрили,  за собом су оставили само рушевине, чак и оних објеката који су од социјалног и културног значаја.

       Док су ослобађали Мариупољ, руска армија и јединице народне милиције ДНР предузимале су све мере заштите живота цивила.

       У Уариупољу су - по Вашем налогу, Владимире Владимировичу – свакодневно, почев од 21. марта, били отварани хуманитарни коридори за евакуацију цивила и страних држављана.

       Припадница ВСУ (украјинске армије) и бојовници националистичких батаљона нудили смо предају оружја. Њима су, несумњиво, били гарантовани животи, безбедност и медицинска помоћ.

       Планиране хуманитарне акције, ја их зовем «акције», биле су комбиноване са коридорима и понуђеним транспортом, били су то санитети и аутобуси. Било је дана када смо слали до 100 аутобуса и по 25-30 санитета — савкодневно смо информисали и били у конткту са потпредседником владе Украјине (Ирином) Верешћук.

       Дипломатска представништва страних држава, која су нам се на овај или онај начин обраћала, обзиром да су тамо њихови држављани — узгред, многе смо у процесу тих хуманитарних акција успели да ослободимо и изведемо из Мариупоља — била су обавештавана званично о времену и месту. Као и Управа Високог комесара УН за избеглице, структуре ОЕБС-а, Међународног комитета Црвеног крста и других међународној организација.

       Разуме се да смо у неком моменту чак и захтевали да буду присутни да би била испоштована сва химанитарна правила, колико је то било могуће при константној и непрестаној ватри из Мариупоља које су отварале снаге нацистичких батаљона и Оружаних снага Украјине.

       Без обзира на отпор бојовника и свих осталих — успели само да, по Вашем налогу, евакуишемо из Мариупоља 142.711 цивила. Ослобођени су сви таоци који су се налазили у трговинској луци, укључујући и посаде бродова које су они хапсили и уништавали им системе везе како не би имали везу са спољним светом.

       Лука је била минирана. А морска акваторија блокирана. Надам се да ће сада моћи да изађу из те луке.

       На данашњи дан, цео Мариупољ је под контролом руске армије и народне милиције Доњецке Народне Републике, а територија завода „Азовстаљ“ са остацима националиста и страних плаћеника је поуздано блокирана.

       Током последња два дана, опет на основу Вашег налога, ми смо од 14 до 16 часова проглашавали прекид ватре и потпуно престајали са свим ратним дејствима и отварали хуманитанре коридоре за излаз цивила који су вероватно на територији завода „Азовстаљ“.

       За њих смо спремили око 90 аутобуса и 25 возила хитне помоћи. Разуме се, обзиром да се све ово стално опструише, ми смо инсталирали камере Ваздушно-космичких снага и константно вршили директан пренос овде у нашем Командном центру.

       Из „Азовстаљи“ нико није изашао. Али, остали цивили, више од 100 људи, могли су да изађу. Током ових дана, то је био велики посао који смо обавили заједно са свим међународним организацијама.

       Тренутно је у граду мирно, што омогућује да се приступи успостављању реда, повратку становника и успостављању мирног живота.

       Што се тиче оних који су се сакрили унутар „Азовстаљи“, нама ће бити потребно три до четири дана да бисмо завршили и тај посао у Азовстаљу.

       Реферисање је завршено.  

       В. Путин: Сматрам да је предложени јуриш на индустријску зону несврсисходан.

       Наређујем вам да одустанете.

       С. Шојгу: Разумем.

       В. Путин: То је онај случај када треба да размислимо, тј. ми увек треба да мислимо - али у овом случају још и више - о чувању живота и здравља наших војника и официра. Не треба упадати у катакомбе под земљом по тим индустријским објектима. Блокирајте ту индустријску зону да ни мува не може да пролети.

       С. Шојгу: Разумем.

       В. Путин: Понудите још једном свима онима који нису предали оружје да то учине. Руска страна им гарантује живот и достојно поступање у складу са међународно-правним актима. Свима који су рањени биће пружена стручна медицинска помоћ.

       Завршетак борби за ослобађање Мариупоља велики је успех. Честитам вам. Пренесите војсци речи захвалности. Припремите, молим Вас, предлог на основу којег ћемо државним одликовањима наградити наше бораце, оне који су се највише истакли.

        Јасно је да у таквим приликама другачије не може бити, то су различита одликовања, али желим да сви знају: сви су они хероји како ми то разумемо и разуме цела Русија.

       Сви су они наши хероји!

       У вези са тим, поред испуњења свих социјалних обавеза према нашим војницима, посенно онима који су били рањени и према породицама наших погинулих другова, мора се обезбедити безусловно извршење свих социјалних гарантија.

       Али, чини ми се да и то није довољно. Треба размислити о допунским мерама подршке, у неким случајевима и размислити како да овековечимо сећање на оне другове који су испољили хероизам и жртвовали животе ради мирног живота наших људи у Донбасу и обезбеђења мирног живота и постојања саме Русије, мирољубиве коегзистенције наше државе. Ти људи су својим дејствима и односом према заклетви то заслужили.

       По линији Министарства одбране, молим вас, разрадите то. А ја ћу одговарајуће налоге дати Администрацији Председника РФ, разговараћу са колегама у регионима, а они ће обавити одговарајући посао и по локалним самоуправама у Русији.

       Наравно да је успех стављање под контролу тако важног центра на југу као што је Мариупољ. Честитам Вам.

       С. Шојгу: Хвала, Владимире Владимировичу.

        Региструјте се на наш Telegram канал: https://t.me/faktorga

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари