Путин: Русија је за одрживо и обострано прихватљиво решење косовског проблема на бази Резолуције СБ УН 1244

ПРЕДСЕДНИК РФ ПРИМИО АКРЕДИТИВЕ 23 НОВА АМБАСАДОРА МЕЂУ КОЈИМА ЈЕ БИО И МИРОСЛАВ ЛАЗАНСКИ

* „Парада амбасадора“ одржана у Александровској дворани Кремља, а Владимир Путин је – у присуству Сергеја Лаврова - упозорио да је човечанство данас поново у опасности и на опасној црти јер нарастају терористичке претње, шире се регионални сукоби и руши систем контроле наоружања, а глобална економија је у нестабилном стању

* Први пут након 1933-ће своје амбасадоре у Москви су истовремено промениле све сталне чланиоце Савета безбедности УН: САД (Џон Саливан), Кина (Џан Хангхвеј), Француска  (Пјер Леви) и Велика Британија  (Дебора Бронерт). Плус (као и 1933-ће) још и Немачка (Геза Андреас фон Гајр)

____________________________________________________________________

        РУСИЈА чини много како би ситуација на Балкану била стабилна, изјавио је Владимир Путин на церемонији уручивања акредитива новим амбасадорима, међу којима је био амбасадор Србије у Русији Мирослав Лазански.

        „Залажемо се за то да Београд и Приштина постигну одрживо и узајамно прихватљиво решење косовског проблема на основу Резолуције 1244 Савета безбедности УН", рекао је Путин на церемонији у Кремљу на којој су била 23 нова амбасадора.

        Он је истакао да Русију и Србију везује стратешко партнерство засновано на традицијама пријатељства, културне, духовне и историјске блискости два братска народа.

Сергеј Лавров, Мирослав Лазански и Владимир Путин

        "У децембру прошле године у Сочију смо имали значајне преговоре с председником Александром Вучићем. Закључен је велики број значајних споразума у вези с развојем руско-српске сарадње у низу питања као што су економија, трговина, енергетика, култура и координација у вези с регионалним питањима", рекао је Путин.

        Руски лидер је упозорио да је човечанство данас поново у опасности и на опасној црти јер нарастају терористичке претње, шире се регионални сукоби и руши систем контроле наоружања, а глобална економија је у нестабилном стању.

        Акредитиве су му предали и амбасадор САД Џон Саливан, Кине - Џан Хангхвеј, Шведске - Малена Мард, Немачке Геза Андреас фон Гајр, Ирске - Брајан Макелдаф, Канаде - Елисон Мери ле Клер, Француске - Пјер Леви и Велике Британије Дебора Бронерт.

Џон Саливан до доласка у Москву био први заменик државног секретара

        Ово је први пут за протеклих безмало девет деценија да се у Москви истовремено смењују амбасадори свих пет држава сталних чланица Савета безбедности УН, а и Немачке.

        Нешто слично се догодило само 1933-ће када су амбасадоре у СССР истовремено променили Велика Британија, Француска и Кина, а убрзо се појавио и први амбасадор САД након Октобарске револуције.

        Исте године је и Хитлер послао новог амбасадора у Москву, али су сви тада своје агремане уручивали засебно.

Кинески амбасадор Џан Хангхвеј добро говори руски

        Симптоматично је да су своје амбасадоре у Русији најчешће мењале САД (четири од 2012-те), а најређе Кина.

        Нови амерички амбасадор у Москви – Џон Џозеф Саливан (60) – пре именовања био је први заменик државног секретара. Дакле: друга фигура у америчкој дипломатији.

        И нови амбасадор Кине Џан Хангхвеј (56) је до доласка у Москву био заменик министра спољних послова.

        Он – као и британска амбасадорка – добро говори руски.

        Нови амбасадори Немачке и Француске не знају руски.       

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари