Путин: Војна Парада Победе 24. јуна, а марш Бесмртног пука – 26. јула

НИЈЕ ПРЕЦИЗИРАО ДА ЛИ ЋЕ ПАРАДА НА ЦРВЕНОМ ТРГУ БИТИ У ПРИСУСТВУ НАРОДА

* Председник РФ нагласио да 24. јуни није изабран случајно јер је на тај дан одржана у Москви „легендарна парада“ у којој су учествовали браниоци Москве, Лењинграда и Стаљинграда

_____________________________________________________________________

        ЗБОГ епидемије корона вируса одложена московска војна Парада поводом 75. годишњице победе у Другом светском рату биће одржана у 24. јуна.

        Владимир Путин је објаснио да 24. јуни нипошто није случајни датум:

        „Параду Победе ћемо одржати на дан када је одржана легендарна историјска парада победника, када су Црвеним тргом прошли борци који су бранили Москву и Лењинград, који су се борили испред Стаљинграда, а потом ослободили Европу и узели Берлин“.

        Руски лидер је одлуку о одржавању Параде потписао након радног састанка са министром одбране Сергејем Шојгуом.

        Истовремено је издао наредбу за почетак припрема за Параду.

        Шојгу је преузео обавезу да осигура најстрожи режим безбедности за учеснике Параде и да  „минимизује ризике“.

        Шеф руске државе није прецизирао да ли ће се Парада одржати у присуству публиком. Чињеница да та могућност није унапред искључена  наводи на закључак да ће Парада имати пуни формат. Ако то икако буде могуће.

        По Путиновој одлуци, овогодишњи марш Бесмртног пука биће одржан 26. јула, након параде руске Ратне флоте. међутим, тај датум није „закован“:

        „Ако лекари буду сматрали да ће и 26. јула бити неопходно држање антиепидемијског растојања међу људима, могуће је да ћемо Бесмртни пук померити за још коју недељу, за неки каснији датум“ – рекао је Путин.


 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари