Заменик шефа Путинове администрације: Русија ће се умешати ако Украјина удари на Донбас

ПРЕДСЕДНИК ДОЊЕЦКЕ РЕПУБЛИКЕ: КИЈЕВ И ЧЕРНИГОВ СУ – РУСКИ ГРАДОВИ

* Дмитриј КОЗАК у интервјуу француском листу Politique Internationale: Ако зоном конфликта (на Донбасу) завладају они који данас отворено организују националистичке војне акције на улицама Кијева - то ће бити трагедија. Русија према томе неће равнодушна, а верујем – ни светска заједница

*  Бивши украјински премијер Николај Азаров оценио је да ће се Украјина распасти - ако се докачи са Русијом. А бивши шеф израелске обавештајне службе "Натив" Јаков Кедми: да ће Украјина у том случају престати да постоји. За врло кратко време

_____________________________________________________

       РУСИЈА неће стајати по страни ако ситуација у Донбасу почне „да поприма обележја геноцида“, рекао је Дмитриј Козак, заменик шефа администрације председника Руске Федерације.

       У интервјуу француско листу Politique Internationale, Козак је указао да у Украјини и даље делују изузетно радикалне политичке групе које су спремне за такве акције:

       „Украјинска држава данас није у стању да се одупре акцијама тих група. Ако зоном конфликта (на Донбасу) завладају они који данас отворено организују националистичке војне акције на улицама Кијева - то ће бити трагедија. Русија према томе неће равнодушна, а верујем – ни светска заједница“.

       Козак је – позвавши се на сведочења руских учесника у досадашњим преговорима о Донбасу – рекао да се администрација Владимира Зеленског у понечему држи горе од преговарача његовог претходника Петра Порошенка:

       „Порошенков тим, у сваком случају, није био оволико контрадикторан. Тим Зеленског чак пуца себи у ногу. Стигао је већ и до тврдњи  да су Мински споразуми омча око врата Украјине и да сметају проналажењу решења за конфликт“.

       Козак је у овом контексту подсетио и на изјаву Зеленског да Украјини „договори нису потребни за решавање сукоба, већ само за одржавање санкција против Русије“.

       Москва упорно инсистира да Кијев преговара са донбаским републикама – Доњецком и Луганском, а украјински врх то већ годинама избегава.

       Вероватно и зато што је председник ДНР – Денис Пушиљин – ових дана на једном скупу у Доњецку рекао да су Кијев и Чернигов „руски градови“.

       Бивши украјински премијер Николај Азаров оценио је да ће се Украјина распасти - ако се докачи са Русијом.

       А бивши шеф израелске обавештајне службе "Натив" Јаков Кедми: да ће Украјина у том случају престати да постоји. За врло кратко време.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари