Адвокат Нинић: Стефановић је себи позивањем на директора ФБИ `купио` политички статус и слободу

СМАТРА ДА СЕ СУКОБУ МИНИСТРА ОДБРАНЕ И ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ НЕ НАЗИРЕ КРАЈ

Иван Нинић

* Иван НИНИЋ наводи да се у обрисима Стефановићеве изјаве назире и то да он као министар има непосредна сазнања ко је све у Србији био корисник криптоване "Скај" апликације, али да о томе тренутно није спреман да говори

* „Када оптужница ступи на правну снагу вероватно ћемо сазнати где су били сервери 'Скај' апликације и која је то европска служба безбедности нашем тужилаштву уступила похрањене податке

______________________________________________________

       АДВОКАТ Иван Нинић изјавио је данас да је министар Небојша Стефановић, позивајући се на сарадњу с директором ФБИ Кристофером Врејом, обезбедио себи комфоран политички статус и апсолутну слободу.

       Нинић је агенцији Бета казао да је Стефановићев деманти да има било какве везе с криминалном групом Вељка Беливука, заправо потврда огромног сукоба Стефановића и Александра Вучића, "коме се не назире крај".

       "Не само да Стефановић демантује таблоидне оптужбе да је поседовао телефон са 'Скај' апликацијом и најављује тужбе против медија који га повезују с мафијом, он иде корак даље, па тако за потврду својих навода упућује јавност и истражне органе на директора ФБИ Кристофера Вреја, с којим се 2019. године службено срео као министар полиције", рекао је адвокат.

       По његовим речима, Стефановић на овај начин поручује: "Имате избор да верујете директору ФБИ, без кога Беливук не би био ухапшен, или Вучићевим таблоидима".

       „То је прилично храбро стављање прста у око Вучићу и до сада најдиректнија порука да у кривично-правном смислу не може да га повеже са Беливуковом групом", оценио је Нинић.

       Он наводи да се у обрисима Стефановићеве изјаве назире и то да он као министар има непосредна сазнања ко је све у Србији био корисник криптоване "Скај" апликације, али да о томе тренутно није спреман да говори, "што му у контексту других сазнања свих ових месеци и убудуће обезбеђује комфоран политички статус и апсолутну слободу".

       "Када оптужница ступи на правну снагу вероватно ћемо сазнати где су били сервери 'Скај' апликације и која је то европска служба безбедности нашем тужилаштву уступила похрањене податке, али Стефановићева потреба да на овај начин јавно апострофира улогу ФБИ у дешифровању енкрипције апликације 'Скај', потврђује како смо уопште дошли у ситуацију да се Вељко Беливук и његова група нађу из решетака", објаснио је адвокат Нинић.

       Он је додао да забрињава, међутим, то што Стефановић није јавности појаснио како је могуће да је служба безбедности допустила да Беливукова група ликвидира људе у октобру 2020. године и да то није спречено, уколико информације о енкрипцији "Скај" апликације и самој криминалној групи датирају из 2019. године.

       Нинић наводи да је председник Србије Александар Вучић захваљивао европским службама безбедности на помоћи када је у питању истрага против криминалне групе Вељка Беливука, а да сада преко министра Стефановића јавност први пут сазнаје за значајну улогу америчке агенције ФБИ у прикупљању доказа и лоцирању криминалних активности групе Беливука.

       "Вучић је желео да себе прикаже пред домаћом јавности као некога ко није подложан притисцима, као сувереног лидера који је самостално донео одлуку да се обрачуна с једном опасном криминалном групом која на тлу Балкана и Европе, у 21. веку, сече главе, коље и меље људе. Међутим, изгледа да то није било баш тако", закључио је адвокат Иван Нинић.

       Министар одбране Србије Небојша Стефановић поручио је јуче да никада није имао било какву везу с кланом Вељка Беливука, нити са било којим другим криминалним кланом, нити је користио телефон са Скај апликацијом, наводећи да српска и стране стране службе "знају ко су људи који су користили Скај апликацију и комуницирали с криминалним групама".

       "Информације које је ФБИ поделио с европским и нашим службама значајно су помогле да се прикупе докази и подигне оптужница против те криминалне групе", рекао је Стефановић.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари