Ђилас: Је ли истина да се код Гашића лидери опозиције називају олошем, издајницима и лоповима?

У ФОРМИ ПИТАЊА ОСУМЊИЧИО ДИРЕКТОРА БИА ДА ЈЕ ПРИМИО У РАДНИ ОДНОС СТОТИНЕ АКТИВИСТА СНСанке слободе и правде поставио и питање да ли је тачно да је титулу "генералног спонзора БИА" добио власник фирме "Кнез петрол" Срђан Кнежевић?

* Председник Странке слободе и правде рекао је данас да је снимак паљења књиге заменика градоначелника Београда Горана Весића на његовој промоцији, филм који је монтиран у, како је казао, кухињи бившег шефа Бироа за комуникације у Влади Зорана Ђинђића Владимира Бебе Поповића и да је дат црногорском порталу "Борба"

____________________________________________________________________

        ЛИДЕР Странке слободе и правде (ССП) Драган Ђилас упитао је данас директора Безбедносно-информативне агенције Братислава Гашића да ли је тачно да је од доласка на чело те агенције увео категорију "спонзора агенције".

        Ђилас је упитао да ли је тачно да је титулу "генералног спонзора БИА" добио власник фирме "Кнез петрол" Срђан Кнежевић, који је пре две године, како је рекао, правоснажно осуђен на затворску казну због шверца нафте.

        "Шта значи спонзорство БИА-е? Да ли ће оперативци БИА-е када буду пратили и шпијунирали људе носити на оделима рекламу за 'Кнез петрол'", упитао је Ђилас на конференцији за новинаре у Београду.

        Ђилас је упитао Гашића да ли је тачно да је од ступања на дужност директора БИА примио у радни однос више стотина нових радника, углавном, како је рекао Ђилас, чланова и активиста Српске напредне странке (СНС) чиме је Србија, оценио је, постала једина европска земља у којој се не поштује принцип нестраначког запошљавања у службама безбедности.

        Упитао је и да ли је тачан податак да је већина новопримљених радника завршила приватне факултете, најчешће у, како је Ђилас навео, кратком временском периоду, чиме су обесмислили принцип легитимитета и институцију оперативне провере као законске претпоставке за рад у таквим службама.

        "Да ли је тачно да је пресудну улогу у Вашем именовању на ово директорско место имао контраверзни трговац оружјем Слободан Тешић, који је убрзо по Вашем доласку на Бањицу 'скинут са свих мера' и који је сада чест гост Вашем кабинету, где без проблема добија потребне дозволе за све своје проблематичне послове", упитао је Ђилас Гашића.

        Упитао је и да ли је зет Слободана Тешића "експресно примљен" у радни однос у БИА.

        Ђилас је питао Гашића да ли се на колегијумима директора БИА лидери опозиције у Србији отворено називају "олошем, издајницима и лоповима" и да се од нижих руководилаца захтева, како је истакао, свакодневно ангажовање у правцу праћења опозиционе активности.

        Лидер ССП је навео да је на страначком нивоу СНС-а направљена прерасподела посла у праћењу целокупне опозиционе активности у Србији, где је БИА добила у обавезу наџор над, како је рекао Ђилас, делом опозиционих лидера. Према његовим речима, други део таквог наџора додељен је структурама МУП-а, а потом се тако добијени подаци свакодневно достављају, како је рекао, страначким структурама, па даље таблоидима "задуженим за блаћење опозиције".

        Ђилас је најавио је да ће се та странка наредне недеље бавити тврдњама државних функционера у вези са убиством лидера Грађанске иницијатива СДП Оливера Ивановића, као и сарадњом српске агенције са службама безбедности појединих арапских земаља.

        Председник Странке слободе и правде рекао је данас да је снимак паљења књиге заменика градоначелника Београда Горана Весића на његовој промоцији, филм који је монтиран у, како је казао, кухињи бившег шефа Бироа за комуникације у Влади Зорана Ђинђића Владимира Бебе Поповића и да је дат црногорском порталу "Борба".

        Ђилас је на конференцији за новинаре упитао која страна служба прави филм на ћирилици и екавици и додао да је тај снимак паљења књига који су приказали медији у Србији директно наручен од председника Србије Александра Вучића, а да су спровели директор Безбедносно информативне агенције (БИА) Братислав Гашић и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

        "У овом филму се користе безбедносне камере МУП-а", казао је Ђилас и додао да би онда у случају да је нека страна служба упала у безбедносни систем да би онда Стефановић и Гашић требало да поднесу оставке у том случају.

        Ђилас је навео да је цео догађај организован у служби БИА и да је књигу донео "човек у белој јакни", за којег Ђилас тврди, да се не налази на снимку и да је све време током скупа викао да се пали књига и да му се један члан ССП-а у томе придружио.

        Ђилас је навео да ће та особа која се придружила "особи у белој јакни" у паљењу књиге остати члан странке и додао да је Бранко Миљуш, из ССП-а, говорио тада да се не пали књига и да се угаси.

        На снимку који је пуштен ових дана су реченице Миљуша које су јасне: Немојте да палите, ми то не радимо и угасите, казао је Ђилас новинарима након приказаног снимка паљења књиге на којој се чује, како је рекао Ђилас, глас Бранка Муиљуша. Ђилас је додао да су Информер и Пинк оптужили Миљуша да је човек који је организовао паљење књиге.

        Ђилас је у расправи са новинаром Пинка затражио од те телевизије и листа Информер да се на конференцији извине Миљушу због оптужби и одбио да одговори на питања новинара Пинка о паљењу књига и оптужбама наводног Бастаћевог кума.

        "Ваша питања су у овом тренутку овде небитна", казао је Ђилас новинару Пинка и додао да је "фашизам то што раде на Пинку".

        Ђилас је рекао да неће да коментарише окршај председника Народне станке Вука Јеремића и фолк певача Аце Лукаса на Твитеру.

        "Шта да кажете човеку који вас оптужи да сте украли 62 хиљаде динара од болесног детета", рекао је Ђилас на питање о поруци председника општине Стари град Марка Бастаћа да ће "лупити шамарчину" Весићу.

        Миљуш је казао да ће тужити председника Србије Александра Вучића што га је оптужио да је наркоман и додао да га нико до сада није позвао да га пита шта се десило током промоције књиге Весића.

        (Бета)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари