Ђилас: У Београду су пата-карте - избори морају да понове на 120 бирачких места

ТВРДИ ДА ИЗБОРИ НИСУ БИЛИ РЕГУЛАРНИ, ФЕР И ПОШТЕНИ

* Наглашава: Нови избори су једино решење. Њих могу да се плаше једино они који су једва прешли цензус

* "Сачекаћемо да видимо да ли власт прихвата да се избори понове бар на тих 120 места у Београду који би показали вољу народа"

_______________________________________________________

       ПРЕДСЕДНИК Странке слободе и правде (ССП) Драган Ђилас изјавио је да се није чуо са председником Српске напредне странке Александром Вучићем, иако мисли да у нормалним земљама власт и опозиција треба да разговарају.

       „Наравно да се нисам чуо. Ја само то (предлог за разговор) изнео у емисији и очекујем да добијем одговор на то. Мислим да у нормалној земљи власт и опозиција разговарају, а до тог разговора није дошло не због опозиције, него због власти. Па нисмо ми у Скупштини Србије прозивали њих, него су они причали свашта о другој страни“, истакао је Ђилас у емисији „360 степени“.

       Он је оценио да су протекли избори били нерегуларни.

       "Ови избори су били нерегуларни, нефер, непоштени", оценио је Ђилас и навео пример Истанбула од пре неколико година, када је слична политичка криза решена новим изборима.

       Он је истакао да су "нови избори једно решење" за решавање кризе настале у земљи након оних који су управо завршени.

       "Њих могу да се плаше једино они који су једва прешли цензус, па да не остану испод цензуса", оценио је он.

       Демантује било какву могућност сарадње са Српском напредном странком.

       "Наравно да није могућа никаква сарадња. Ми смо најјача опозиција и највише смо критиковали власт у претходним годинама", рекао је Ђилас.

       Према његовим речима, у Београду је јасно показана воља грађана Београда, да дође до промене власти.

       Захвалио се грађанима који су изашли на изборе, и који су, како је навео, сатима чекали у редовима како би гласали.

       За контролоре на изборима је рекао да су прошли "кроз пакао од шест ујутру до два, три следећег јутра" и да без њих не би имали овакве резултате.

       "Један мандат СНС-у у Београду 'виси', или га добија неко за хиљаду и нешто гласова, пошто је потребно нула кома нешто одсто, што је заиста невероватна ситуација", казао је Ђилас.

       Додао је да се дан након избора нису оглашавали, зато што нису имали потпуне податке и "нису имали тачан резултат".

       „Једноставно, нисмо знали шта је тачан резултат београдских избора. А сматрали смо да је неодговорно према грађанима да било шта саопштимо док нисмо сигурни. Када смо видели резултате, схватили смо да је ситуација таква каква јесте. Знамо шта је воља грађана, и да видимо како та воља може да се оствари кроз мандате у Скупштини Града Београда", рекао је Ђилас.

       Након тога, наводи председник ССП, је направљен састанак свих опозиционих странака, на коме су сви изнели мишљење да не треба сарађивати са СНС-ом.

       "У том тренутку смо имали информацију да избори треба да се понове на двадесет и нешто места, и закључак коалиције је био да на тим изборима позовемо грађане да гласају за листу 'Ајмо људи', зато што би на тај начин прешла цензус и на тај начин би дошли у ситуацију да се поштује воља грађана, односно да ове странке које су добиле више гласова могу да формирају градску власт", казао је он.

       Наводи и да су нове информације говориле да гласање треба да се понови на 129 бирачких места у Београду.

       Појаснио је да је у многим случајевима прекршен изборни процес, као и да су добили увид у девет записника са бирачких места на којима су постојале примедбе, док је "120 - нестало".

       „Тих 120 записника нису комплетни и сви правници кажу да ако недостаје тај папир, на тим местима морају да се понове избори", искључив је он.

       Каже да су приговори поднети, као и да захтева да се око приговора раправља.

       "Сачекаћемо да видимо да ли власт прихвата да се избори понове бар на тих 120 места у Београду који би показали вољу народа", истакао је Ђилас.

       Он је најавио да ако би опозиција узела власт у Београду, и оценио да би она била "хетерогена", као и да би морала мандат да орочи на шест до осам месеци, како би припремила нове изборе.

       Ђилас је, говорећи о Здравку Поношу, рекао да је он био "сјајан кандидат за председника, али да се то није десило".

        Говорећи о Београду, сматра да је "пата карта" ситуација, да је то криза, а да се "из кризе излази новим изборима".

       Ако институције не дају задовољавајуће решење, идемо на протесте. На тим протестима шта радимо? Тражимо власт Уједињених за победу, Заветника, једног ПОКС-а, другог ПОКС-а? Је л' то радимо? Па, опет ћемо доћи до нових избора. Нови избори су једино решење у садашњој ситуацији", поновио је Ђилас.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари