Јеремић: Опозиција на преговорима са влашћу само са једним или два преговарача

„НАШИ ПАРТНЕРИ НЕ МОГУ БИТИ ОНИ КОЈИМА ЈЕ ВУЧИЋ СКУПЉАО ПОТПИСЕ, А ШАПИЋ ИХ ОВЕРАВАО“

* „Треба да станемо сви иза два неутрална човека и да пустимо те људе да преговарају. То би био озбиљан сигнал да је опозиција озбиљна и да је у стању да се договори око заједничког наступа, данас у дијалогу, а сутра можда и на изборима"

* Упитан о преговорима о Косову, Јеремић је одговорио да је прво неопходно да Србија "повуче ручну кочницу у процесу који је директно и неспорно водио споразуму којим би самопроглашено Косово постало члан УН, у овим или оним границама

* „Будућу власт у Приштини вероватно ће предводити Аљбин Курти, што би, парадоксално, могло да доведе до лакшег решавања проблема, јер Курти није нарочито заинтересован да Београд призна Косово. Онда бисмо ту причу могли да склонимо са дневног реда, јер то није приоритет Приштине, што би могло да промени концепцију преговора у којима је до сада Београд албанској страни давао чип по чип државног суверенитета на Космету

* Објаснио зашто би у рад на стратегији развоја Србије укључио Мила Ломпара, Бојана Пајтића, Иана Бремера, Нила Фергусона, Ребеку Мекдоналд, Даницу Грујичић, Демиса Хасабиса, Питера Тила и јенса Шпана

_______________________________________________________

       ПРЕДСЕДНИК Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да би опозиција у дијалогу са влашћу о изборним условима уз посредовање ЕУ требало да буде заступљена са једним или највише два преговарача неспорног кредибилитета.

       "Да станемо сви иза два неутрална човека и да пустимо те људе да преговарају. То би био озбиљан сигнал да је опозиција озбиљна и да је у стању да се договори око заједничког наступа, данас у дијалогу, а сутра можда и на изборима", рекао је Јеремић телевизији Н1.

       "Што се тиче Народне странке, преговараче и захтеве за изборе може да подржи свако и ми на то не можемо да утичемо, али Народна странка и даље сматра да наши партнери у дефинисању тих захтева могу бити само они који нису погазили реч дату народу зарад обећања власти, не могу они којима је Александар Вучић скупљао потписе, а Александар Шапић их оверавао", додао је Јеремић.

       Јеремић је навео да преговарачи не морају бити чланови неке опозиционе организације, али да се Народна странка "чак ни томе не противи" нити инсистира да њен члан буде преговарач.

       "Сви бисмо лако могли да се сложимо око захтева за слободне и фер изборе, да не откривамо рупу на саксији и не правимо циркус који би власт желела, па да се појавимо у буљуцима и да за столом седи нас 15, Ивица Дачић, Драган Ђилас, ја, Зоран Лутовац, Бошко Обрадовић… То никог нормалног не занима. Уместо тога, требало би да пошаљемо једног или двојицу озбиљних људи који ће преговарати пред међународним посредницима", рекао је Јеремић.

       Он је навео да би важну улогу у дијалогу могла да одигра Скупштина слободне Србије, чији представници блиско сарађују са Народном странком.

       "Људи из Скупштине слободне Србије би у кратком периоду могли да изађу са захтевима које ће Народна странка подржати, а после тога може да их подржи ко год хоће", рекао је Јеремић.

       Упитан о преговорима о Косову, Јеремић је одговорио да је прво неопходно да Србија "повуче ручну кочницу у процесу који је директно и неспорно водио споразуму којим би самопроглашено Косово постало члан УН, у овим или оним границама".

       "Без тога се не може разговарати о нормализацији политичких и животних прилика на Косову и Метохији. Требало би да тежимо искреном дијалогу који би за последицу имао нормализацију живота, а то значи да разговарамо о питањима имовине на пример, шта је чије и ко је коме шта одузео, ко евентуално и на који начин узурпира имовину", рекао је Јеремић.

       Оценио је да ће будућу власт у Приштини вероватно предводити Самоопредељење Аљбина Куртија, што би, парадоксално, могло да доведе до лакшег решавања проблема, јер Курти "није нарочито заинтересован да Београд призна Косово".

       "Онда бисмо ту причу могли да склонимо са дневног реда, јер то није приоритет Приштине, што би могло да промени концепцију преговора у којима је до сада Београд албанској страни давао чип по чип државног суверенитета на Космету, а међународним посредницима обећавао да је спреман на историјски договор, односно омогућавање чланства Приштине у УН", рекао је Јеремић.

       Он је, иначе, раније изјавио да би професора књижевности Мила Ломпара и професора права Бојана Пајтића прве "позвао да му помогну на направи стратегију развоја државе".

       Он је рекао да би њих изабрао међу људима из Србије "које познаје, а нису његови најближи сарадници".

       "Пре свега желео бих да чујем савет неоспорних ауторитета за питања идентитета и културе, унутрашње политике, економије, здравства и образовања", рекао је Јеремић студентима који су на пракси у његовом ЦИРСД.

       У разговору путем Инстаграма, као трећу је навео Ребеку Мекдоналд, Канађанку српског порекла, "која је једна од најуспешнијих жена предузетника у свету, а истовремено је и велики српски патриота", саопштио је ЦИРСД.

       "Такође бих позвао и директорку (београдског) Института за онкологију Даницу Грујичић, упркос многим политичким неслагањима, јер је она врхунски научник и ауторитет у медицини, а као стручњака за просвету позвао бих Александра Кавчића који је био професор на Харварду и другим универзитетима, а сада се посветио стратешким питањима у домену политике образовања", рекао је Јеремић.

       Он је рекао и да би "позвао историчара Нила Фергусона, јер је за јасан поглед у будућност неопходно имати јасно разумевање прошлости, затим једног од највећих геополитичких аналитичара у свету Иана Бремера", као неговог бившег "цимера" с Кембриџа, а позвао би и водећег светског стручњака за развој вештачке интелигенције Демиса Хасабиса, који то води у компанији Гугл.

       "Такође, једног од оснивача Пејпала Питера Тила, као и министра здравља Немачке Јенса Шпана. Они су моји пријатељи и у њихове квалитете сам се и лично уверио", рекао је Јеремић.

         (Бета)


 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари