Јовић: Тражимо да председник Србије прогласи да је КиМ под окупацијом

САОПШТЕЊЕ „КОСМЕТСКОГ ПОВЕРЕНИШТВА ПОКРЕТА ЗА ОДБРАНУ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ“

* Повереништво упозорило:„Свако одлагање хитног расписивања избора и враћања српских институција, сматраћемо Вучићевим пуним и свесним саучесништвом у затирању последњих трагова Србије и Срба на простору Косова и Метохије!“

* Тражи такође да Вучић замрзне преговоре по питању Косова, све док косовски премијер, Аљбин Курти не повуче специјалне јединице, али и све базе и контролне пунктове са Севера, укључујући и новоизабране градоначелнике из узурпираних објеката

* Покрет и његово Повереништво упозоравају да би потом требало да уследи преиспитивање Бриселског, Вашингтонског и Охридског споразума, а с циљем утврђивања да ли су они супротни уставу Србије

______________________________________________________________

          „УПОЗОРАВАМО Александра Вучића да овог пута ни по коју цену не понови претходне, три пута за редом почињене издаје народа и надања његовог, терајући га да оконча протесте уз припрему повратка у институције независног Косова“, поручило је „Косметско повереништво Покрета за одбрану Косова и Метохије“. Упутили су седам захтева српском председнику, уз констатацију да ће сматрати да је издао Србе уколико их не испуни.

          Први захтев је да „јавно прогласи окупацију Косова и Метохије, тим пре што и он сам све последње потезе Куртија назива окупаторским!“, наводи главни повереник „Покрета за одбрану КиМ“, Небојша Јовић.

          Уједно тражи да Скупштина Србије одмах распише локалне изборе на Косову, а Вучић покрене враћање српских институција које је, како наглашава, управо он угасио.

          „Свако одлагање хитног расписивања избора и враћања српских институција, сматраћемо Вучићевим пуним и свесним саучесништвом у затирању последњих трагова Србије и Срба на простору Косова и Метохије!“, наглашавају из повереништва Покрета за одбрану КиМ.

          Трећи захтев је да Вучић замрзне преговоре по питању Косова, све док косовски премијер, Аљбин Курти не повуче специјалне јединице, али и све базе и контролне пунктове са Севера, укључујући и новоизабране градоначелнике из узурпираних објеката.

          Након тога, према овом Покрету, требало би да уследи преиспитивање Бриселског, Вашингтонског и Охридског споразума, а с циљем утврђивања да ли су они супротни уставу Србије.

          Следећи потез би био одмрзавање преговора и наставак истих на терену УН, а уз пуно учешће Русије и Кине.

          Захтевају и неопозиве оставке и напуштање косовске скупштине, без икаквих замена, од стране новопостављених посланика „проалбанске“ Српске листе.

          Уједно траже хитно покретање кривичне одговорности врха Српске листе:

„Они су својим вишегодишњим учествовањем у раду и потписаном заклетвом ,држави’ Косово, творевини која је окупирала нашу покрајину и коју наша држава Србија признала није, починили непријатељски акт издаје и на најдиректнији начин угрозили народ, суверенитет и територијални интегритет државе Србије!“, навели су из повереништва Покрета за одбрану КиМ.

          Захтевају и да се поново успостави Министарство за Косово и Метохију уз истовремено гашење Канцеларије за КиМ „од које Срби никакве конкретне користи немају!“

          Траже и да Вучић преиспита одлуку о прихватању француско – немачког плана која, како додају, предвиђа пријем Косова у све међународне организације, „самим тим и у УН, уз непротивљење Србије наведеним процесима“.

          „Да јавно, уз позив Русији и Кини да нас у томе подрже, каже да се Србија противи пријему Косова у било коју међународну организацију био то ИНТЕРПОЛ, УНЕСКО или нарочито УН!“, поручили су.

          А уколико Вучић не испуни ове захтеве, Покрет за одбрану КиМ тумачиће то као потврду:

          „Да је све што се на Космету против Срба и очувања Космета у Србији дешава, договорени сценарио Вучићев са партнерима његовим! А где смо ми, косметски Срби, само ,сировина’ за све послове, издаје и продаје његове!!!“.

          Председник Србије својим антиуставним потезима на дипломатском плану, а Српска листа учешћем у Скупштини и Влади Косова, годинама дају Албанцима онај прекопотребан алтернативни ,легитимитет’ који им наш Устав и Резолуција 1244 ускраћују.

          Повереништво Покрета за одбрану КиМ тврди да овим захтевима ни на који начин не желе да изазову било какву ескалацију, нити напетости.

          „Напротив! Свесни смо неопходности спуштања тензија и учествовања у тражењу најбољег решења за деескалацијом и начином како даље“, наглашавају.

          Са друге стране, наводе да је „неотуђиво право“ оних који живе на Косову да у деескалацији и у свим будућим преговорима који се тичу егзистенције, безбедности и судбина породица, буду део разговора и у њима заступају право да се за поштовање Резолуције 1244 политичким средствима боре.

          „Сигурни смо да најбоље решење за трајни мир и договор, може бити само оно које прихвате обе стране, али прихвате својевољно без наметања, претњи и уцена и да оно буде засновано не на сили нити правној хајдучији, већ на доследном поштовању усвојених резолуција УН. А то се може и мора постићи!“, нагласили су.

          Уједно траже подршку Српске православне цркве и грађана који протестују, странака, других покрета и појединаца, као и свеукупне јавности Србије:

          „Да изврше притисак на председника Србије да омогући огромној већини косметских Срба који одавно већ њему и Српској листи његовој не верују, да имају своје представнике у разговорима“.

          Помозите нам у борби да се заштитимо од најсуровије издаје у Србији икада почињене, чије смо највеће жртве ми који још увек на Косову и Метохији живимо, док нас још увек на Космету има! И док не буде касно!

           https://kossev.info/jovic-izneo-sedam-zahteva-vucicu-i-pozvao-sve-da-pom...

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари