Малиновић: Није Србија отказала никакве вежбе са НАТО већ – само са Русијом

ТРАЖИ ДА СРБИЈА ПОВУЧЕ СВЕ СВОЈЕ ВОЈНИКЕ ИЗ ЛИБАНА

       ПРЕДСЕДНИК одбора Демократске странке (ДС) за безбедност генерал у пензији Срето Малиновић оценио је данас да "више је него лицемерна замена теза и покушај обмане јавности о стварним разлозима" одлуке Владе Србије да откаже све вежбе Војске Србије са страним оружаним снагама због притиска ЕУ, "посебно имајући у виду да су све планиране вежбе биле са Русијом и да није било договорених вежби са НАТО земљама".

       Малиновић је у писаној изјави навео да је очигледно у последње време односи да Русије и Србије нису у складу са јавним иступима и реториком званичника Србије и да је ситуација кулминирала након споразума Београда и Приштине у Вашингтону, чији су делови, како је оценио, додатно нарушили већ уздрмане односе двеју земаља те да је тако изнуђена и та одлука Владе Србије.

       "Оно што треба да нас озбиљно забрине није отказивање вежби, без обзира на изговор и спинове власти, већ део споразума који нам де факто ствара непријатеље у арапском свету и потенцијално угрожава људство наших јединица које се налазе у мировној мисији у Либану и које су углавном распоређене уз границу са Израелом по местима под контролом Хезболаха коме смо гурнули прст у око", казао је Малиновић а пренела је ДС.

       Због тога, рекао је Малиновић, ДС захтева од државног руководства да предузме све мере да заштити војнике Србије, укључујући и њихово извлачење из мировне мисије.

       "Они не смеју бити жртве неочекиваних и несмотрених политичких одлука и зато брига о њима сада треба да буде приоритет деловања државе. Одговорност је искључиво на државном врху", нагласио је он.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари