Највеће блокаде путева код Прељине и у Новом Саду

ВИЂЕНЕ И ПАРОЛЕ „БЛОКАДА ЗА ЖИВОТ“ И „РИО ТИНТО ДАЉЕ НЕЋЕШ МОЋИ“

* За време блокаде магистралног пут у Прељини код Чачка дошло је до инцидента када је један возач покушао да пробије блокаду и том приликом оборио учесницу блокаде Ј. С. која је том приликом повређена

* Окупљени су носили заставе Србије и пароле "Не дамо дедовину", "Рио Тинто марш из Србије", "Повуците га"

* На централној раскрсници у Новом Саду код Футошке пијаце грађани су блокирали  саобраћај око 13 часова. Након једночасовне блокаде демонстранти су кренули у протестну шетњу блокирајући целу Јеврејску улицу    

_________________________________________________________

       У ОРГАНИЗАЦИЈИ еколошких удружења одржани су протести са блокадама путева у више места у Србији.

       Организатори протеста су објавили да ће блокаде саобраћајница трајати три сата.

       Протести су организовани са захтевом да се "укине пројекат Јадар", односно да Влада Србије повуче план посебне намене рудника Јадар.

       Најављена је била и блокада пута Горње Недељице-Брезјак, новог моста на Сави код Шапца, кружног тока код Врњаца и саобраћајница у Врбасу код „Витала“.

       За време блокаде магистралног пута у Прељини код Чачка дошло је до инцидента када је један возач покушао да пробије блокаду и том приликом оборио учесницу блокаде Ј. С. која је том приликом повређена.

       На позив других учесника блокаде дошла је хитна помоћ из Чачка која је збринула повређену жену и констатовала лакше телесне повреде.

       Очевици су агенцији Бета рекли да је возач на силу покушао да пробије блокаду.

       Блокада у Прељини почела је у 13.00 сати и док се није догодио инцидент протицала је мирно, а окупљени грађани су спорадично пропуштали возила, са образложењем да се "нису окупили да би малтретирали људе".

       Иако се саобраћај одвијао кроз варошицу Прељине, на месту блокаде створене су велике колоне аутомобила из правца Ужица и Чачка ка Београду.

       На блокади у Прељини није уочено присуство униформисане полиције, али је полиција у цивилу легитимисала више учесника протеста.

       Неки учесници блокаде кажу да их је полиција у цивилу легитимисала неколико стотина метара пре него што су дошли на место протеста.

       Окупљени су носили заставе Србије и пароле "Не дамо дедовину", "Рио Тинто марш из Србије", "Повуците га".

       На централној раскрсници у Новом Саду код Футошке пијаце грађани су блокирали  саобраћај око 13 часова.

       Након једночасовне блокаде демонстранти су кренули у протестну шетњу блокирајући целу Јеврејску улицу.  

       Један таксиста покушао је да прође кроз блокаду, али му окупљени демонстранти то нису дозволили, те се он након краће расправе окренуо и отишао.     

       Новосадски активиста Миран Погачар поручио је пре протестне шетње да захтеви демонстраната остају исти, те да ће бити још протеста до уставног референдума који је заказан за 16. јануар, као и различитих акција.

       "А уколико се захтеви не испуне, следи радикализација протеста", казао је Погачар.

       Блокада пута Пожега-Косјерић у месту Песак почела је у 13.00 сати, уз учешће више десетина грађана који носе велики транспарент на коме пише "Народ Рудника неће истраживања".

       Блокиране су биле магистралне саобраћајнице ка Пожеги, Косјерићу и Ваљеву.

       Еколошке организације позвале су грађане на блокаду са слоганима "Блокада за живот! Наша земља и наши животи нису на продају" и "Рио Тинто даље нећеш моћи".

       (Бета)      

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари