Народна мрежа и Напредни клуб позвали опозицију у – заједнички изборни фронт

„ЗАЈЕДНИЧКИ КАНДИДАТ ТРЕБА ДА БУДЕ НАДСТРАНАЧКИ, ДЕМОКРАТСКИ И ПАТРИОТСКИ“

Владан Глишић

* Владан ГЛИШИЋ и Чедомир АНТИЋ: За победу над аутократским режимом опозиција прво мора да се пресабере и створи, макар у оном свом истинском и здравом делу, снагу која би могла да изврши потребан и довољан притисак на режим

* „Без обзира да ли ће истинска опозиција на изборе ићи са једном листом, која би имала јасан и ограничен мандат, или у три колоне, искуство показује да овакав режим може да буде свргнут само после победе једног, заједничког кандидата опозиције

_________________________________________________

       ПОСЛЕ неуспеха преговора и међународног посредовања око изборних услова, сматрамо да је потребно предузети следеће:

       1. Позивамо представнике опозиционих странака на разговор о стварању заједничког фронта и договор о најзначајнијим отвореним питањима. Предлажемо да тај састанак буде одржан у петак 24. септембра на двадесет прву годишњицу од првог изборног пораза аутократског режима у историји Републике Србије.

       2. Позивамо на превазилажење подела и одбацивање свега лошег у наслеђу бившег ДОС-а. Дакле, против смо фрагментације опозиције, лидерских сујета, службе властима или заграничним центрима моћи, као и оптерећења небитним питањима.

       3. Јасно је да за победу над аутократским режимом опозиција прво мора да се пресабере и створи, макар у оном свом истинском и здравом делу, снагу која би могла да изврши потребан и довољан притисак на режим.

       Ни 2000. нису били бољи услови, режим јесте претрпео поразе и био изолован, али се ништа не би догодило да на другој страни нису стајале странке довољно моћне да контролишу изборе, превазиђу све препреке и заједно наступе на изборима.

Чедомир Антић

       4. Позивамо истинску опозицију на уједињење и стварање заједничког фронта са јавним личностима, удружењима грађана и слободним медијима.

       5. Без обзира да ли ће истинска опозиција на изборе ићи са једном листом, која би имала јасан и ограничен мандат, или у три колоне, искуство показује да овакав режим може да буде свргнут само после победе једног, заједничког кандидата опозиције.

       Тај кандидат треба да буде надстраначки, демократски и патриотски. Сви то знају, само што можда немају интерес да управо сада то и примене.

       6. Коначно, позивамо представнике опозиције и на разговор о минимуму предизборних услова који ће сада бити дефинисан на основу пропуста европских посредника у понуђеном споразуму.

             Владан Глишић и Чедомир Антић

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари