Народна странка: Вучић мења Устав да би контролисао судије и тужиоце

„ТО ЈЕ И ПРИПРЕМА ЗА ПРОМЕНУ ПРЕАМБУЛЕ У КОЈОЈ ЈЕ КОСОВО ДЕО СРБИЈЕ“

* Правни савет НС: „Вучић тако жели да обезбеди и да криминалне афере његовог режима, попут Савамале, 'Крушика' и 'Јовањице', никада не добију судски епилог који би водио до највиших носилаца државне власти

___________________________________________________________

       НАРОДНА странка саопштила је данас да су предложене измене Устава Србије срачунате тако да олакшају утицај политичке моћи на судије и тужиоце, како би председник Србије Александар Вучић "остварио свој циљ да потпуно сруши и последњу брану за безакоње своје владавине".

       „Вучић тако жели да обезбеди и да криминалне афере његовог режима, попут Савамале, 'Крушика' и 'Јовањице', никада не добију судски епилог који би водио до највиших носилаца државне власти. Измене су срачунате да се утицај политичке моћи на правосуђе учврсти тако што ће механизми тог утицаја добити своје уставно покриће", наводи се у саопштењу Правног савета Народне странке.

       Додаје се да су промене Устава за Вучића и његов режим уједно и припрема за покушај промене преамбуле Устава која прокламује да су Косово и Метохија "саставни део територије" Србије, што му, како су навели, Народна странка никада неће дозволити.

       У саопштењу се каже и да садашњи "једнопартијски сазив" Скупштине Србије, за који наводе да је "сам Вучић скратио мандат јер у њему нису представљени сви грађани Србије због бојкота избора у јуну 2020. године" нема легитимитет да одлучује о промени Устава.

       "Уместо тога, тај процес је неопходно одложити до избора легитимне скупштине, након слободних и демократских избора", оценила је Народна странка.

       Из те странке су додали да су лажне тврдње Владе Србије да се промени Устава приступа због опредељења за евроинтеграције, оцењујући да су предложене уставне промене "антиевропски и антидемократски акт усмерен једино и искључиво на то да Вучићевом режиму омогући потпуну контролу над избором и радом судија и тужилаца".

       Народна странка је као доказ за ту тврдњу навела да по предложеним изменама Устава судије више не би имале већину у Високом савету судства, као ни тужиоци у Државном већу тужилаца, те да би избор судија и тужилаца би зависио од воље власти.

       Оценили су да Вучић тако остаје доследан свом антиевропском деловању из деведесетих година и додали да је Вучић за више од осам година своје владавине јасно показао да не жели да се Србија интегрише у ЕУ, нити је то икада желео.

       "Да је Вучић заиста хтео независно судство и владавину закона, он не би укидао институције поделе власти које су јемство демократије, и не би парламент претворио у своју једнопартијску гласачку машину, а Владу Србије у свој лични административни сервис", закључује се у саопштењу Правног савета Народне странке.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари