Обрадовић: Тражимо да „Привремено надзорно тело“ функционише шест месеци

РАДНА ГРУПА ЗА МЕЂУСТРАНАЧКИ ДИЈАЛОГ (БЕЗ СТРАНАЦА) ДОСАД ИМАЛА 14 СЕДНИЦА

* Власт је поставила своје црвене линије: нема раздвајања избора, нема укидања могућности да Вучић буде носилац листи на свим изборним нивоима, нема ограничења максималног износа који може да се потроши у изборној кампањи, нема смањења броја потребних потписа за предају изборне листе, нема персоналних промена у РЕМ-у и РТС-у...

* Нацрт радног документа о изборним условима који смо добили од делегације Европског парламента третира одређена кључна питања рада РЕМ-а, равноправног третмана свих изборних учесника на свим медијима, притисака на бираче, функционерске кампање и контролног механизма у РИК-у

* Tрагично ми је размишљање о новом пасивном бојкоту који доноси неколико нових година препуштања СНС-у свих полуга власти

_________________________________________________________

          ДИЈАЛОГ између власти и опозиције на оба колосека, са и без страних посредника, ушао је у последњу недељу и велико финале. Све приче су испричане, обе стране су заузеле крајње позиције, време је исцурело, остали су само завршни преговори.
          На међустраначком дијалогу у Народној скупштини без страних посредника одржано је 14 седница Радне групе и врло отворено размотрена сва кључна питања за побољшање изборних услова.

          Власт је поставила своје црвене линије: нема раздвајања избора, нема укидања могућности да Вучић буде носилац листи на свим изборним нивоима, нема ограничења максималног износа који може да се потроши у изборној кампањи, нема смањења броја потребних потписа за предају изборне листе на републичком и покрајинском нивоу, нема персоналних промена у РЕМ-у и РТС-у...
           Са друге стране, „Споразум о унапређењу услова за одржавање избора”, који је власт предложила, има одређене корисне делове: биће формирана Радна група за сређивање Јединственог бирачког списка у којој ће своје представнике имати и опозиција, локалне изборне комисије са представницима опозиције у проширеном саставу као први степен контроле избора, по један члан бирачке комисије из реда опозиције међу три која су на бирачким местима на КиМ и која излазе на гласање ван бирачког места, транспарентност комплетног рада РИК-а (директни преноси седница, јавно објављивање свих записника са бирачких места и измена у њима, јавно објављивање свих приговора и одговора на приговоре, могућност провере да ли си гласао...), забрана паралелних бирачких спискова и мобилних телефона на бирачком месту, слободно и бесплатно коришћење сала месних заједница, више новца пре избора за све учеснике (30% уместо досадашњих 20% од укупне суме), укидање обавезе јемства за предвиђена финансијска средства за сваког изборног учесника (уз остајање обавезе да мора да се прескочи 1% гласова да би се добиле ове финансије за изборну кампању), слободан назив изборне листе када се странке самостално кандидују (што до сада није био случај), остаје цензус од 3%, остају општински оверитељи поред јавних бележника за прикупљање потписа, смањење броја потписа за локалне изборе (према броју бирача, а не као до сада према броју одборника), плус један важна ствар: Радна група ће остати надлежна да прати примену споразума, а државни органи ће бити обавезни да је редовно обавештавају о свим активностима на спровођењу споразума...
          Међутим, као што се може приметити и на први поглед, у понуђеном споразуму нема помака по питању слободе медија и нема чврстих контролних механизама да ће оно што је потписано заиста бити и примењено, и то не само у месец дана изборне кампање већ у свих шест месеци до избора.

           Српски покрет Двери, једини представник бојкот опозиције на тим преговорима, поставио је своје стандарде без којих не можемо потписати овај споразум упркос његовим добрим страна које су од мањег значаја: морамо видети конкретне помаке у медијима, опозиција мора имати своје чланове у РИК-у, а Радна група добити конкретна овлашћења да надзире примену споразума и комплетан изборни процес до краја.
           На другом колосеку дијалога, нацрт радног документа о изборним условима који смо добили од делегације Европског парламента третира одређена кључна питања побољшања изборног процеса која су изостала у предлогу споразума на првом колосеку. То су, пре свега, питања рада РЕМ-а, равноправног третмана свих изборних учесника на свим медијима, притисака на бираче, функционерске кампање и контролног механизма у РИК-у.

           То су генерално најважнија питања на којима је опозиција највише инсистирала на оба колосека дијалога, и предмет су бројних амандмана које је Српски покрет Двери поднео и нашим властима и делегацији ЕП. Међутим, проблем је што и европарламентарци у свом папиру не иду у конкретизацију свих ових питања већ многа од њих остављају недефинисаним, односно предлажу даљу разраду у наставку дијалога приликом њиховог следећег доласка у Београд 17. и 18. септембра.
           Оно што је мало детаљније прецизирано у њиховом предлогу је питање строжије контроле слободе медија, како на јавним медијским сервисима тако и код приватних емитера. Посебно је важно што они уводе „Привремено надзорно тело” које би контролисало понашање медија, али то не би смело да буде само у месец дана изборне кампање, како то предвиђа њихов папир, већ у комплетном предизборном периоду од шест месеци, што је један од амандмана Двери на овај документ из ЕП.

          Од највеће важности је шта ће садржати предвиђени правилник о функционисању јавних медијских сервиса и приватних емитера и ко ће чинити ово надзорно тело које ће све то контролисати. Наш предлог је и да овом привременом надзорном телу треба дати шира овлашћења за контролу комплетног предизборног и изборног процеса, а не само сфере медија.

          Предлог европарламентараца садржи и истоветан амандман који су Двери предале на првом колосеку дијалога о проширењу сталног састава РИК-а са представницима који нису из овог сазива Народне скупштине.              

         С обзиром да у Скупштини нема опозиције, тако и тренутном сталном саставу РИК-а нема представника опозиције, и ова демократска аномалија мора бити исправљена. Нажалост, сви други предлози европарламентараца углавном су дефинисани са „требало би” и нису конкретизовани, тако да смо на све то што није прецизно дефинисано у њиховом предлогу послали посебне амандмане.
          Следи завршна недеља преговора.

         Власт ће показати да ли је спремна за суштинска побољшања изборног процеса или само козметичке измене.               

          Европарламентарци ће показати да ли су на страни Вучићевог режима или српске демократије.

          Опозиција ће показати да ли има други сценарио шта и како даље у случају да су понуђени коначни споразуми на оба колосека неприхватљиви за потписивање.

           Српски покрет Двери ће свакако настојати да извуче максимум из оба колосека дијалога. Оно што ми је, морам признати, смешно јесу позивања одређених опозиционара на грађанску непослушност и протесте у случају да власт не обезбеди поштене изборе, иако их нигде није било када су такви протести организовани још пре прошлогодишњих избора.

           Још ми је трагичније размишљање о новом пасивном бојкоту који доноси неколико нових година препуштања СНС-у свих полуга власти.

          (извор: Интернет портал Direktno.rs)

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари