Опозиција укључена у протесте пред доношењем одлука о бојкоту избора

ЂИЛАС: МИ СМО ЗА БАЈКОТ, АЛИ ЋЕ ССП КОНКРЕТНУ ОДЛУКУ САОПШТИТИ 1. СЕПТЕМБРА

* Саопштење: „Нико од потписника `Споразума са народом` није рекао да ће изаћи на изборе, појединачне одлуке биће донете у предстојећем периоду“

* Председник Нове странке Зоран ЖИВКОВИЋ: Одлуку ћемо донети кад се распишу избори. Још нисам нашао довољно добро објашњење шта доноси бојкот, али не искључујемо ту опцију. Није сасвим јасно да ли ће бојкот довести до тога да се стање у Србији поправи, а не да Вучић добије апсолутну власт

________________________________________________________________________

        У ЗГРАДИ београдске општине Стари града састали су се представници опозиционих странака и разговарали о актуелној политичкој ситуација.

        Дошли су представници Савеза за Србију Драган Ђилас (ССП), Зоран Лутовац (ДС), Душан Петровић (Заједно за Србију), Здравко Понош (Народна странка) Борко Стефановић (ССП) и Југослав Кипријановић (Двери).

        Дошли су и представници странка и покрета који нису део тог савеза: Социјалдемократске странке, удружења Један од пет милиона, Не давимо београд, Доста је било и Локални фронт и Странке модерне Србије.

        Претходни састанак представника опозиције одржан је 5. августа, такође у Општини Стари град, а тема је била спровођење „Споразума с народом“.

        „Нико од потписника Споразума са народом није рекао да ће изаћи на изборе, појединачне одлуке биће донете у предстојећем периоду“, саопштено је после заједничког састанка.

        Председник Странке слободе и правде Драган Ђилас, подсетио је да је та странка већ раније саопштила да предстојеће "лажне"  изборе треба бојкотовати, али да предстоје седнице Главног одбора и Председништва тако да ће се одлука о изборима бити саопштена 1. септембра.

        „Не може нас нико натерати да скачемо у базен без воде и тражити од нас да пливамо", рекао је Ђилас, наводећи да очекује да такав став буде и свих чланица Савеза за Србију.

        Он је навео да је „Споразум са  народом“ за њега и Савез за Србију "свето писмо", као и да је у њему наведно да се не учествује на изборима који нису под фер условима, нагласивши да огромна већина грађана не може да чује глас опозиције због стања у медијима.

        Према његовим речима, део опозиције најавио је да ће у наредних двадесетак дна донети одлуку о неучесвовану на "лажним избира", а део је ту одлуку везао за тренутак њиховог расписивања.

        Оно што је важно, јесте да у овом тренутку ни један од учесника није спреман да на оваквим изборима учествује, рекао је Ђилас, наводећи да не очекује да се изборни услови поправе.

        Функционер Двери Југослав Кипријановић нагласио је да „Споразум са народом“ обавезује да се под оваким условима не излази на изборе.

        Он је додао да очекује да учесници састанка донесу одлуке у наредне две до три недеље, наводећи да ће СЗС и Двери изаћи са коначним ставом и јасним планом даљих активности у вези са неизласком на изборе.

        Један од организатора протеста Један од пет милиона, Срђан Марковић, рекао је да борба против власти Александра Вучића захтева заједнички одоговор.

        „Позваћемо све организације од 1. септембра да подрже бојкот", рекао је Марковић.

        Председник Нове странке Зоран Живковић изјавио је да ће та партија донети одлуку кад се распишу избори, напомињући да је стање, за њихово одржавање, катастрофално, поготово у медијима.

        Он је рекао да још није нашао довољно добро објашњење шта доноси бојкот, али није искључио ту опцију, односно - да ли ће то довести до тога да се стање у Србији поправи а не да Вучић добије апсолутну власт.

        Како је рекао, са Запада долазе изјаве да треба изаћи на изборе, али то „не значи да их треба послушати“.

        Посланик Странке модерне Србије Владимир Ђурић је рекао да ће та странка донети одлуку кад избори буду расписани, као и да ће пробати да се изборни услови поправе.

        Функционер Социјалдемократске странке Константин Самофалов је рекао да та странка води разговоре са другим опозиционим странкама и да ће након тога донети одлуку.

        У овом тренутку СДС не види да има било каквог смисла да се изађе на изборе, видећемо да ли ће се у наредним недељама то променити и какав ће став заузети остале странке у оквиру „Споразума са народом“, рекао је Самофалов.

        На питање да ли ће њихови посланици учествовати у разговору са Дејвидом Мекалистером, он је рекао да та странка бојкотује рад парламента и да очекује да ће таква одлука и остати на снази.

        Из Демократске странке нико није давао изјаве по завршетку састанка а из Демократске странке Србије, иако је позвана, нико није дошао на овај састанак.

        (Бета)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари