Протест због уклањања венаца и цвећа са споменика деци жртвама агресије НАТО

ПОТПИСАЛИ ГА ЖИВАДИН ЈОВАНОВИЋ,  ВИДОСАВ КОВАЧЕВИЋ И ЉУБОМИР ДРАГАЊАЦ

Уклањање

  * Захтевамо да се хитно утврди ко су налогодавци, а ко извршиоци овог недопустивог и некултурног чина, да се предузму одговарајуће мере, изрази јавно извињење и о свему обавести јавност       

_________________________________________________

       ВИШЕ телевизиских и медијских кућа у Србији објавило је видео-запис који показује сцену уклањања венаца и цвећа положених пре подне 24. марта, поред Споменика деци жртвама агресије НАТО-а , у београдском Парку Ташмајдан, да би на њихово место венац положила госпођа Дарија Кисић–Тепавчевић, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, у пратњи г. Горана Весића, заменика градоначелника Београда.

       Запис бележи како службена лица из пратње ових званичника односе уклоњене венце и цвеће на другу страну парка. Снимак је, потом, широко циркулисан на друштвеним мрежама у Србији, региону и српској дијаспори.

       Са дубоком жалошћу и огорчењем осуђујемо уклањање цвећа код Споменика деци жртвама агресије НАТО-а као израз непоштовања према споменику и палој деци, као вређање осећања њихове родбине, грађана главног града, Републике Србије и најшире јавности и непоштовања основних норми гостопримства дипломатских представника пријатељских земаља.

       Одстрањене венце и цвеће поставиле су делегације великог броја независних, нестраначких, борачких, ветеранских, инвалидских и организација војних пензионера, студентских и извиђачких организација, а и дипломатских представника из више пријатељских земаља.

       Захтевамо да се хитно утврди ко су налогодавци, а ко извршиоци овог недопустивог и некултурног чина, да се предузму одговарајуће мере, изрази јавно извињење и о свему обавести јавност.

       Београдски форум за свет равноправних - Живадин Јовановић

       Клуб генерала и адмирала Србије - Миломир Миладиновић генерал-п.пуковник у пензији

       СУБНОР Србије – Видосав Ковачевић генерал-пуковник у пензији

       Удружење војних пензионера Србије – Љубомир Драгањац генерал - потпуковник

Министарка

Кисић Тепавчевић: Нисам знала да је

неко уклањао цвеће са споменика

       Министарка Кисић Тепавчевић је за Танјуг рекла да је на церемонију одавања поште погинулој деци дошла непосредно уочи њеног почетка, да није видела да је цвеће које је раније постављено привремено уклоњено и да то не би дозволила да је видела.  

       – Да сам знала да је неко склонио цвеће које је било положено, то никада не бих дозволила, без обзира што правила протокола то предвиђају.

       Жао ми је што је протокол то урадио, али то су правила по којима они поступају деценијама, независно од тога ко је министар, рекла је Кисић Тепавчевић.

       Кисић Тепавчевић се извинила свима који су положили цвеће на Споменик погинулој деци за време НАТО бомбардовања и истакла да поштује све који су се на тај начин сетили погинуле деце.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари