УЗУЗ најавило да ће чекати моменат за обраћање УСС поводом „Вашингтонског споразума“

НАВЕЛО ДА БИ ОБРАЋАЊЕ У ОВОМ ТРЕНУТКУ ДОВЕЛО ДО ПРОГЛАШАВАЊА УСС НЕНАДЛЕЖНИМ  

* Удружење процењује да је могуће да ће Владе и Скупштине споразум пробати да „прошверцују“ у форми „Одлуке о прихватању извештаја“ или „Закључак Владе“, али и да је могуће да се и одређене тачке директно имплементирају у правни поредак. Поручило је да ће иницирати оцену уставности чим се наведеним актима делови споразума уведу у поредак Републике Србије

____________________________________________________________________

         УДРУЖЕЊЕ за заштиту уставности и законитости (УЗУЗ) најавило је да ће Уставном суду у Београду поднети иницијативу за оцену уставности споразума који је председник Србије Александар Вучић потписао у Вашингтону.

         УЗУЗ је у саопштењу оценио да наведени споразум неспорно има одредбе које су садржински неуставне у односу на Устав Републике Србије.

         „У формалном смислу, ради се међутим о споразуму који као правни акт не препознаје правни поредак Републике Србије. Очигледно је да ће наведени споразум морати у некој другој форми званичног акта бити провучен кроз правни систем и тек тада биће смислено његово оспоравање пред Уставним судом Републике Србије. Тренутно подношење довело би до закључка о одбацивању због ненадлежности Уставног суда и ‘потрошило’ би пажњу јавности на наведени случај“, наведено је у саопштењу.

         Оцењено је и да је могуће да ће политичке институције попут Владе и Скупштине наведени споразум пробати да „прошверцују“ у форми „Одлуке о прихватању извештаја“ или „Закључак Владе“, али и да је могуће да се и одређене тачке директно имплементирају у правни поредак.

         УЗУЗ је поручио ће иницирати оцену уставности чим се наведеним актима делови споразума уведу у поредак Републике Србије.

         „Уставни суд би свакако требало да реагује приликом подношења иницијативе и не би се смела поновити ситуација из 2015. године када се Уставни суд огласио ненадлежним. Напомињемо да је четворо судија Уставног суда (Боса Ненадић, Оливера Вучић, Катарина Манојловић Андрић и Драган Стојановић) - од чега су троје доктори уставног права - писало издвојено мишљење у коме је указивало на неуставну одлуку Уставног суда и бранило Устав Републике Србије“, подсетио је УЗУЗ.

         У саопштењу се додаје и да је неспорно да би Уставни суд морао да закаже и јавну расправу на шта је обавезан, иако, како је наведено, забрињава да већ четири године није заказана ни једна јавна расправа, чак и у неким изузетно осетљивим случајевима попут неуставне чланарине Привредној комори, Београду на води или пензијама.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари