Александар Боцан-Харченко: Његову Светост сам сматрао својим духовним оцем

АМБАСАДОР РУСИЈЕ ПОВОДОМ УПОКОЈЕЊА ПАТРИЈАРХА СРПСКОГ ИРИНЕЈА

* Животно дело Његове Светости је био завршетак унутрашњих радова у благолепном храму светог Саве у Београду. Данас, као никад раније, испуњени смо одлучношћу да се та величанствена замисао оствари. Драго ми је што Русија томе помаже

_____________________________________________________________________

       „ЗАВРШЕН  је овоземаљски пут истински великог човека, Патријарха Српског Иринеја.

       Доживљавам то као личну трагедију, јер сам Његову Светост сматрао својим духовним оцем. Зато сам јуче, на дан испраћаја, желео да се удубим у себе, да останем насамо са својим тужним осећањима и мислима.

       Упокојење Патријарха Иринеја је велики губитак за Србију и православни свет.

       Његова љубав према људима, највећи интелект, мудрост, проницљивост су буквално озаривали сваког ко је имао среће да разговара са њим.

       Нераздељиву пажњу је Предстојатељ поклањао дешавањима у српском крају Косово и Метохија и у Републици Српској; његов савет је увек помагао у раду на тим правцима.

       Водио је бригу о православном становништву Балкана, подржавајући и учвршћивајући пастирску улогу Српске православне цркве.

       Све снаге је посвећивао заштити верских канона, спречавајући нападе на јединство православља.

       Животно дело Његове Светости је био завршетак унутрашњих радова у благолепном храму светог Саве у Београду. Данас, као никад раније, испуњени смо одлучношћу да се та величанствена замисао оствари.

       Драго ми је што Русија томе помаже.

       Сигуран сам да ће завети Патријарха Иринеја и његово самопрегорно служење заувек бити за нас извор светлости, надахњујући на нове благе подухвате.

       Царство небеско и вјечнаја памјат.“

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари