Амбасада Русије: Укинути накарадни протекторат у корист народа БиХ

„ЗАСЛУЖИЛИ СУ ДА САМИ ОДРЕЂУЈУ СВОЈУ СУДБИНУ КРОЗ ДИЈАЛОГ, УЗАЈАМНО ПОШТОВАЊЕ И КОНСЕНЗУС“

       АМБАСАДА Русије у БиХ саопштила је да се чврсто залаже за хитан пренос потпуне власти на народе у БиХ и укидање, како су навели, накарадног спољног протектората у облику Канцеларије високог представника.

       Изразила је уверење да су грађани заслужили шансу да самостално одређују своју судбину кроз дијалог, заснован на узајамном поштовању, компромису и консензусу.

       Руска Амбасада је навела да је пре 27 година парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ, чиме је окончан трагични оружани сукоб и да је овај документ не само донио дуго очекивани мир, већ је поставио чврсту основу за нормално функционисање БиХ.

       Русија је гарант Мировног споразума и залаже се за стриктно поштовање темељних начела равноправности три конститутивна народа и два ентитета са широким уставним овлаштењима од којих је састављена БиХ.

       Такође, из Амбасаде су изразили уверење да стални покушаји спољних играча да, како су навели, у властите себичне геополитичке сврхе ревидирају ове непокољебљиве темеље модерне БиХ могу имати бесповратне и опасне последице.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари