Боцан-Харченко: Интереси Србије се не узимају у обзир ни у потрази за компромисним решењима

МОСКА ДАЈЕ СРБИЈИ 172,5 МИЛИОНА ЕВРА КРЕДИТА  И ЗА ДИСПЕЧЕРСКИ ЦЕНТАР ЗА ЖЕЛЕЗНИЦЕ СРБИЈЕ

* Нови руски амбасадор у Београду Александар БОЦАН-ХАРЧЕНКО: Притисак Запада на Србију је очигледан а САД и њихови савезници охрабрују Косово* да одржава тензије у региону

* „Москва се нада да тензије у вези са Косовом неће прерасти у крупни конфликт, да ће Европа увидети да се ситуација развија у опасном правцу и да би се могла отргнути контроли што би довело до крупнијих сукоба

_____________________________________________________________________

         РУСИЈА ће дати Србији кредит у износу од 172,5 милиона евра, а средства ће бити искоришћена за развој инфраструктуре.

         Ово је изјавио амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко.

         Та одлука реализује се на основу договора који је постигнут током претходне посјете руског председника Владимира Путина Србији.

          „Реч је о извозном кредиту за наставак развоја инфраструктуре, као и за стварање новог диспечерског центра за српску железницу“, прецизирао је руски амбасадор.

         Притисак Запада на Србију је очигледан а САД и њихови савезници охрабрују Косово* да одржава тензије у региону, оценио је Боцан-Харченко.

         Он је, како преноси портал Спутњик, истакао да се ти притисци осећају у претприступним преговорима које Европска унија (ЕУ) води са Србијом, док Американци то раде у још јачој форми.

         Притом не постоје никакви докази да се интереси Београда у било којој мери узимају у обзир приликом проналаска компромисних решења, навео је нови руски амбасадор.

          „Запад, а пре свега Вашингтон, подржава искључиво косовске Албанце, њихове војне структуре и потезе по питању стварања војске, који не само што нису у правним оквирима, већ представљају очигледну намеру да се повећају тензије“, оценио је он.

         Боцан-Харченко је такође рекао да се Москва нада да тензије у вези са Косовом неће прерасти у крупни конфликт, да ће „Европа увидети да се ситуација развија у опасном правцу“ и да би се „могла отргнути контроли што би довело до крупнијих сукоба“.

         Руски амбасадор је казао да се Москва залаже за преговоре о Косову* на основу договора између Београда и Приштине, али на основу одобрења светске заједнице у оквиру Савета безбедности Уједињених нација.

         Само такав договор може да стави тачку на то питање и да осигура дуготрајно решење проблема и стабилност у региону, додао је он.

         Боцан-Харченко је рекао да ће Москва „на све начине тражити да се спроведе пуна истрага након које би се одговорни за напад на руског припадника УН на Косову Михаила Красношћокова привели правди“.

         „Овај инцидент представља јавну агресију према грађанима Руске Федерације“, рекао је он оценивши да је реч о „нечувеном случају“, да се ради о дивљаштву, као и да сличне ствари нигде на свету није могао да види.     

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари